1 babka (duża forma)
pieczenie
Składniki
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła
  • 1 szklanka kakao
  • białka z 8 jaj
  • żółtka z 8 jaj
  • 2 całe jaja
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 100 g erytrolu
  • 1 łyżeczka soli
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 1 szklanka przesianej mąki kokosowej
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • POLEWA:
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki erytrolu

paleo baba wielkanocna

Mam dziś dla Was przepis na bardzo prostą i jeszcze smaczniejszą babkę wielkanocną. To chyba najsmaczniejsza paleo babka jaką kiedykolwiek jadłam. Jest lekka, jednocześnie wilgotna i pachnąca świeżą pomarańczą i wanilią. Szybko się ją robi i tak samo szybko znika z kuchni :)

Sprawdzcie tutaj przepisy na inne paleo wypieki, które możecie zaserwować rodzinie na święta. Wcale się nie zorientują, że to paleo :P 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do temp. 165C
  • W rondelku rozpuść olej kokosowy (zaopatruje się w Akademii Witalności) lub masło, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystygnięcia
  • Ubij białka z octem na sztywną pianę.
  • W osobnej misce wymieszaj 2 całe jaja, żółtka, mleko kokosowe, erytrol, skórkę z pomarańczy sól i wanilię.
  • Dodaj kakaowe masło.
  • Dodaj mąkę kokosową (używam takiej), sodę i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj białka i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę
  • Formę na babkę dobrze wysmaruj tłuszczem i podsyp mąką.
  • Wylej ciasto do formy na dużą babkę i piecz 1,15-1,30h, do czystego patyczka.
  • Po całkowitym wystudzeniu wyjmij ciasto ostrożnie z formy.
  • Polej babkę polewą i ozdób kawałkami pomarańczy.

Przygotowanie polewy:

  • Polewę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się zsiadła i stała bardziej kremowa.
  • Podgrzać mleko kokosowe i dodać erytrol. Podgrzewać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na 1-2 h, a najlepiej na całą noc.

paleo babka wielkanocna paleo babka wielkanocna

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!