25 min.
2
smażenie
Składniki
  • 500 g wątróbki ( u mnie z królika)
  • 2 średnie cebule
  • 2 małe gruszki
  • 4 czubate łyżki masła wiejskiego
  • 2-3 łyżki majeranku
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz

wątróbka paleo

Wątróbka powinna być jedzona co najmniej raz w tygodniu w każdym domu. Dlaczego? Głównie ze względu na ogromną ilość witaminy A. Witamina A ma wpływ głównie na wzrok i stan skóry oraz błon śluzowych. Ale również zabezpiecza organizm przed infekcjami. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym nie powinniśmy zapominać o zjedzeniu wątróbki. Dodatkowo odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu kości. Współpracuje z witaminą K2 oraz D i razem dbają o zdrowie naszych kości. Dlatego też na co dzień najlepiej suplementuj wit D3 oraz K2 MK-7. Tylko wtedy nie przedawkujesz żadnej z witamin.

Dodatkowo, wątróbka to bogactwo witaminy B2, B3, B5, B6, B12, choliny i kwasu foliowego, które wspomagają pracę układu nerwowego, odpornościowego i trawiennego. Jest również bogata w miedź, selen, fosfor i żelazo, dlatego polecana jest w szczególności osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Cholina chroni przeciwko otłuszczeniu wątroby. Miedź i żelazo wspomagają funkcjonowanie tarczycy i utrzymują prawidłowy poziom krwinek czerwonych. Żelazo zawarte w wątróbce jest wyjątkowo dla nas dostępne ponieważ jest w postaci hemowej (dostępne tylko w produktach zwierzęcych).

Jakby to było mało, wątróbka jest również źródłem enzymu CoQ10, antyoksydantu, który pomaga naszemu ciału w produkcji energii i leczeniu wielu chorób.

Jeśli nie lubisz smażonej wątróbki, zrób z niej pasztet, albo zmiel z innym mięsem i zrób pulpeciki. Szkoda jest się pozbawiać tylu witamin i minerałów. Tutaj jeden z moich pomysłów na paleo spaghetti z wątróbką ukrytą w sosie. Dzięki gruszce użytej w tym przepisie wątróbka staje się delikatnie słodka, a przykry dla niektórych zapach podrobów zostaje praktycznie zniwelowany. Słodycz przełamuje duża ilość pieprzu, a majeranek nadaje potrawie charakteru.

W tym przepisie użyłam wątróbki z królika, którą kupuję na Starym Kleparzu w Krakowie u Gugulskiego (14,00 zł/kg). Zauważyłam, że wątróbka z królika jest bardzo delikatna i właściwie nie potrzebuje namaczania.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotowanie:

  • Wątróbkę oczyść z widocznych ścięgien, pokrój na niewielkie kawałki i namocz w wodzie przez kilka godzin. Bez namaczania też będzie miękka.
  • Wymoczoną wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem.
  • Pokrój cebulę w piórka a gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na cienkie plasterki.
  • Rozgrzej jedną łyżkę masła na małej patelni i podsmaż cebulę. Następnie dodaj gruszkę i sok z cytryny smażąc dalej. Dopraw sporą ilością pieprzu, soli i nie żałuj majeranku. Smaż do czasu aż gruszki będą miękkie.
  • Następnie przykryj zawartość patelni, żeby nie wystygło.
  • Na większej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i na dużym ogniu podsmaż wątróbkę.
  • Smaż nie dłużej niż 3-5 minut, od czasu do czasu obracając, żeby równo się podsmażyła.
  • Następnie delikatnie zmniejszyć źródło ciepła i dodaj ostatnie dwie łyżki masła i smaż około 3-5 minut.
  • Zrobi się wspaniały maślany sos, a wątróbka nie będzie sucha. Wykałaczką bądź widelcem możesz ponakłuwać wątróbkę w czasie smażenia, żeby wypłynęła z niej krew, a wątróbka usmażyła się szybciej.
  • Gotową wątróbkę przełóż na talerz, polej maślanym sosem i dodaj gruszki z cebulą.
  • Podawaj z ulubionym dodatkiem np. z kiszoną kapustą.

wątróbka paleo  wątróbka paleo  wątróbka paleo

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!