Wątróbka curry z ryżem z kalafiora (keto, paleo)

 

Od 3 stycznia tego roku jestem na keto adaptacji. Dla tych, kórzy nie wiedzą co to jest odpowiedam, że keto czyli dieta ketogeniczna składa się z około 70-80% tłuszczu. Dobry tłuszcz, taki jak właśnie wątróbka, żeberka, jaja, masło klarowane czy smalec z gęsi. Tłuszcz równoważy się zielonymi warzywami, kiszonkami. Białko stanowi w diecie około 15-20% diety, a węglowodany ograniczone są do minimum 5-10% dziennego zapotrzebowania. Pochodzą głównie z warzyw (wykluczone są korzeniowe).

 

Chodzi o to, żeby nasz organizm przestawił się na tryb spalania ketonów (produkt uboczny trawienia tłuszczu), zamiast glukozy (produkt uboczny trawienia węglowodanów). Uważa się, że ketony to bardzo efektywne paliwo dla naszego organizmu. Dieta keto to dieta lecząca (min. cukrzycę, insulinooporność), odchudzająca i oczyszczająca. Ale trzeba ją dobrze poprowadzić pamiętając o kilku ważnych szczegółach. 

 

Obserwuję swoje ciało i robię notatki, żeby wkrótce podzielić się z Wami moją opinią o diecie keto oraz przekażę Wam masę wskazówek jak zacząć dietę.

 

Tym samym na blogu w najbliższym czasie będzie się pojawiać więcej przepisów keto (paleo). 

Wątróbka curry zaczyna zatem serię przepiów keto.

 

 

SKŁADNIKI

500 g wątróbki (u mnie z królika)
2 cebule
250 ml passaty
200 ml mleka kokosowego (lub śmietany)
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz do smaku

"RYŻ" Z KALAFIORA
1 kalafior
masło klarowane do smażenia
sól
szczypiorek
szczypta kurkumy

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wątróbkę umyj i oczyść z błonek. Pokrój na mniejsze kawałki. Odłóż.
  • Cebulę pokrój na cienkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę razem z curry, aż będzie szklista i miękka.
  • Cebulę odsuń na bok patelni i włóż wątróbkę. Nie sól, bo stwardnieje.
  • Podsmaż kilka minut z obu stron.
  • Następnie wmieszaj cebulę i dodaj passatę oraz mleko kokosowe. Duś kilka minut pod przykryciem.
  • Przypraw do smaku.
  • Kalafior tetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni podgrzej masło klarowane i podsmaż kalafior wraz z kurkumą i solą.
  • Podsmażaj kalafior przez kilka minut, ale aby nadal był al dente.
  • Podawaj ze szczypiorkiem.

 

Wątróbka curry z ryżem z kalafiora (keto, paleo)Wątróbka curry z ryżem z kalafiora (keto, paleo)

 

Dodaj komentarz
  • Elzbieta Bartosik
    2019-02-07 10:06

    Wygląda bardzo apetycznie,zrobię dziś :),Pozdrawiam :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!