Mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych mąk do pieczenia ciast. Przede wszystkim jest bezglutenowa, neutralna w smaku, wszechstronna, łatwo dostępna i tania! Możecie ją kupić nawet w popularnych dyskontach.
Dzięki takim łatwym przepisom wiem, że wielu z Was je powtórzy u siebie w domu. Uwierzcie mi, ja też stawiam na szybkie i proste desery. I ten taki jest.
Ucierane ciasto bez mleka krowiego, z soczystymi gruszkami i pyszną bezglutenową kruszonką możecie upiec w zaledwie chwilę. Domyślam się, że każdy z Was ma wszystkie składniki w lodówce. A jeśli nawet brakuje Wam cukru kokosowego to śmiało zastąpcie go miodem, erytrolem albo ksylitolem. Nie macie migdałów? Mogą być mielone orzechy włoskie. I problem zamienników z głowy.
A tutaj więcej przepisów na pachnące jesienią ciasta bez glutenu.
SKŁADNIKI
50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
4 łyżki cukru kokosowego np. House of Asia
1 jajo
200 ml mleka kokosowego np. Real Thai
200 g mąki ryżowej (np. z Biedronki)
6 czubatych łyżek mielonych migdałów lub mąki migdałowej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki mielonego imbiru
450 g obranych i oczyszczonych gruszek
KRUSZONKA
60 g masła, roztopionego
80 g mąki ryżowej
2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 170C.
- Gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw.
- Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajo i utrzyj do połączenia.
- Dodaj mleko kokosowe na przemian z mąką wymieszaną z sodą. Wymieszaj do połączenia składników.
- Formę o średnicy 25 cm natrzyj masłem i oprósz mąką ryżową.
- Wyłóż ciasto a na wierzchu poukładaj gruszki.
- Zrób kruszonkę.
- Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie między palcami do otrzymania kruszonki.
- Rozsyp kruszonkę równo na wierzchu ciasta.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami.