60 min.
forma 25 cm.
pieczenie

Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)

 

Mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych mąk do pieczenia ciast. Przede wszystkim jest bezglutenowa, neutralna w smaku, wszechstronna, łatwo dostępna i tania! Możecie ją kupić nawet w popularnych dyskontach.

Dzięki takim łatwym przepisom wiem, że wielu z Was je powtórzy u siebie w domu. Uwierzcie mi, ja też stawiam na szybkie i proste desery. I ten taki jest.

Ucierane ciasto bez mleka krowiego, z soczystymi gruszkami i pyszną bezglutenową kruszonką możecie upiec w zaledwie chwilę. Domyślam się, że każdy z Was ma wszystkie składniki w lodówce. A jeśli nawet brakuje Wam cukru kokosowego to śmiało zastąpcie go miodem, erytrolem albo ksylitolem. Nie macie migdałów? Mogą być mielone orzechy włoskie. I problem zamienników z głowy.

 

A tutaj więcej przepisów na pachnące jesienią ciasta bez glutenu.

 

SKŁADNIKI 

50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
4 łyżki cukru kokosowego np. House of Asia
1 jajo
200 ml mleka kokosowego np. Real Thai
200 g mąki ryżowej (np. z Biedronki)
6 czubatych łyżek mielonych migdałów lub mąki migdałowej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki mielonego imbiru
450 g obranych i oczyszczonych gruszek

 

KRUSZONKA

60 g masła, roztopionego
80 g mąki ryżowej
2 łyżki cukru

 

 PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzej piekarnik do 170C.
  • Gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw.
  • Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajo i utrzyj do połączenia.
  • Dodaj mleko kokosowe na przemian z mąką wymieszaną z sodą. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Formę o średnicy 25 cm natrzyj masłem i oprósz mąką ryżową.
  • Wyłóż ciasto a na wierzchu poukładaj gruszki.
  • Zrób kruszonkę.
  • Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie między palcami do otrzymania kruszonki.
  • Rozsyp kruszonkę równo na wierzchu ciasta.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami. 

Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-11-11 11:07

    Joanna - lepiej użyć mielonych orzechów np. włoskich lub innych dowolnych

  • Joanna
    2017-11-09 09:16

    Można zamiast mąki migdałowej, użyć kokoswej?

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!