2
Składniki
  • 2 małe bataty
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżka proszku maca
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego + do nasmarowania batatów
  • 250 g truskawek
  • 2 garście pestek dyni
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 250 ml gęstego mleka kokosowego

Truskawkowo-czekoladowe trifle (paleo)

Sezon truskawkowy trzeba celebrować. Przede wszystkim dlatego, że jest krótki, a po drugie truskawki są przepyszne właśnie w sezonie. Nasze polskie są najlepsze! Pełne słońca, pachną nagrzaną ziemią i ziołami, które rosną obok. Przysięgłam sobie w sezonie jeść truskawki codziennie, żeby najeść się aż do następnego lata.

Co mi się podoba w tym deserze, to że masa czekoladowa jest bardzo słodka i aromatyczna w kontraście do przyjemnie kwaskowatych truskawek, a mleko kokosowe orzeźwiające. Co więcej, niespodzianki w postaci chrupiących orzechów i pestek uzupełniają ten przepyszny deser, tworząc jak dla mnie idealną całość. Czyż nie wygląda kusząco?

Sprawdźcie jeszcze inne moje przepisy z truskawkami: tartaletki, galaretkę, mini tartaletki, naleśniki i lody. 

To właśnie ten deser przygotowywaliśmy podczas warsztatów w trakcie aktywnego weekendu w stylu paleo.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Najpierw upiecz bataty. Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Nakłuj bataty widelcem lub wykałaczką, posmaruj olejem kokosowym i owiń w papier do pieczenia.
  • Przełóż do foremki do pieczenia i piecz ok 50 minut, aż do miękkości. W międzyczasie sprawdź wykałaczką, czy bataty są miękkie w środku.
  • Wyjmij z piekarnika, przekrój na pół wzdłuż i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Truskawki umyj, pozbaw szypułek i zblenduj na gładką masę. Przełóż do dzbanka z dziubkiem (aby łatwiej się nakładało).
  • Ostudzone bataty obierz ze skórki i przełóż do blendera razem z miodem, kakao, olejem i maca. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Przygotuj słoiczki lub szklanki i wyłóż po równo czekoladową masę do każdego z naczyń. Potem wsyp kilka orzechów i pestek.
  • Mleko kokosowe (tylko gęstą część) przemieszaj łyżką na gładką masę i wlej po równo na czekoladowy spód. Znów posyp orzechami i pestkami.
  • Na końcu wlej truskawkowy mus, potem po kleksie mleka kokosowego i musu truskawkowego.
  • Wykałaczką przemieszaj wierzchnią warstwę, tak żeby zrobiły się wzorki.
  • Wstaw do lodówki na 1-2 h do schłodzenia.
  • Możesz ozdobić świeżą melisą lub miętą i zajadać.

 truskawkowo-czekoladowe trifle (paleo)truskawkowo-czekoladowe trifle (paleo)truskawkowo-czekoladowe trifle (paleo)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!