20 min.
4-5 szt.
smażenie
Składniki
  • TORTILLE
  • 6 czubatych łyżek mąki z sorgo
  • 4 wiejskie jaja
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia
  • NADZIENIE
  • resztki pieczonego kurczaka obrane z korpusu i skrzydełek
  • 2 garście czarnych drylowanych oliwek
  • 1 świeży ogórek
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki musztardy
  • świeży cząber lub inne ulubione zioła
  • SALSA
  • 2 pomidory malinowe
  • 1/2 chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Bezglutenowe tortille z resztkami pieczonego kurczaka

Od dawna szukałam jakiejś neutralnej mąki, która mogłaby mi posłużyć do dań mięsnych i na ostro. Moje ulubione mąki - kokosowa i kasztanowa idealne do słodkich wypieków (np. takich naleśników z mąki kokosowej z owocami, albo takich z mąki kasztanowej czy takich z czekoladą), nie smakują mi do mięsa, bo są po prostu za słodkie. Ziemniaczana i z tapioki mają jak dla mnie za dużo skrobi, którą ograniczam. Uwielbiane przeze mnie jaglana i gryczana są zbyt wyraziste, a ja uparłam się na coś bardziej neutralnego.  I znalazłam. Mąka z nasion sorgo czerwonego. Sorgo nazywane jest afrykańskim prosem i zawiera sporo białka (11 g), błonnika (6,3 g), żelaza (31%) i magnezu (48%). Mąka z sorgo jest delikatna, gładka i nie ma żadnego dominującego smaku, ani zapachu dlatego jest idealna. 

Wspaniale sprawdziła się w tym przepisie. Jeśli macie jakieś resztki mięsa z wczorajszego obiadu, albo innych składników, które chcieliście wyrzucić, to biegnijcie do kuchni smażyć te szybkie naleśniki. Zobaczycie jakie wspaniałe danie można wyczarować z resztek!

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj salsę.
  • Pomidory obierz ze skórki za pomocą obieraczki do pomidorów (to dla tych którzy nie mają czasu sparzyć pomidorów wrzątkiem), posiekaj na drobną kostkę.
  • Chilli posiekaj na cienkie plasterki. Składniki włóż do słoiczka, wlej sok z cytryny i posól. Odstaw do lodówki, żeby smaki się wymieszały. 
  • Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w mikserze na gładką masę.
  • Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wlej 1/4 ciasta na środek rozprowadzając równo po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż tortille lekko się zrumienią. 
  • W miarę smażenia przekładaj tortille na talerz i zakryj drugim talerzem, żeby trochę się uelastyczniły. Będzie je wtedy można zgiąć, nie połamią się. 
  • Ogórki umyj i pokrój na cienkie plasterki.
  • Resztki pieczonego kurczaka podgrzej na patelni na oleju kokosowym.
  • Złóż swoją tortillę smarując ją najpierw odrobiną musztardy, nałóż odpowiednią część kurczaka, warzyw i oliwek. Polej salsą i posyp świeżymi ziołami.
  • Zajadaj od razu.
  • Tortille można odgrzewać w piekarniku.

Bezglutenowe tortille z resztkami pieczonego kurczakaBezglutenowe tortille z resztkami pieczonego kurczaka

 

Dodaj komentarz
  • Magda G
    2016-07-13 21:42

    A czy można czymś zastąpić jaja? No i tą mąkę sorgo;-) Myślałam o kasztanowej..

  • Paleo Strefa
    2016-07-14 17:20

    jaja średnio bedzie czymś zastąpić, myślę ze ciasto bedzie sie jednak rozpadało. A sorgo można zastapic kasztanową, mają podobne właściwości. Powodzenia.

  • Magda G.
    2016-07-17 19:43

    Dziękuję:) Tak myślałam z tym jajem..

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!