SKŁADNIKI
BISZKOPT
2 jaja
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki mleka kokosowego
3 płaskie łyżki mąki kokosowej
szczypta sody
szczypta soli
szczypta cynamonu
KREM
3 żółtka
ok. 3 łyżek kakao
9 łyżek gęstego mleka kokosowego
3 łyżki ksylitolu /stewi
espresso (wystudzone)
DODATKI
borówki, świeże listki mięty
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw upiecz biszkopt.
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- Jaja zmieszaj z ksylitolem, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę kokosową, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
- Ciasto ma mieć konsystencję dosyć lejącą.
- Wlej ciasto do 4 foremek na muffinki (do ok 2/3 wysokości) i piecz ok 15-17 min.
- Ostudź na kratce piekarnika.
- Przygotuj krem mieszając ze sobą żółtka i ksylitol (najlepiej zmiel go wcześniej w młynku na puder) na gładką, jasną masę.
- Dodaj gęste mleko kokosowe i ubij na gładką, puszystą masę.
- Ostudzone biszkopty przekrój na pół w szerz i namocz krótko w espresso.
- Zacznij układać warstwy w niewielkich szklaneczkach lub kieliszkach.
- Na spód połóż nasączoną połówkę biszkoptu, nałóż ok. czubatą łyżkę kremu, posyp cienką warstwę kakao (użyłam takiego) przesiewając przez sitko i ułóż taką samą kolejną warstwę. Wierzch posyp borówkami i ozdób listkami mięty.
- Odstaw do lodówki na ok 15-30 min, tak aby smaki się przeszły i podawaj z ulubioną kawą.