Tiramisu z bórwkami (keto, paleo)

SKŁADNIKI

BISZKOPT

2 jaja
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki mleka kokosowego
3 płaskie łyżki mąki kokosowej
szczypta sody
szczypta soli
szczypta cynamonu

 

KREM

3 żółtka
ok. 3 łyżek kakao
9 łyżek gęstego mleka kokosowego
3 łyżki ksylitolu /stewi
espresso (wystudzone)

 

DODATKI

borówki, świeże listki mięty

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Najpierw upiecz biszkopt.
  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Jaja zmieszaj z ksylitolem, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
  • Następnie dodaj mąkę kokosową, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek.
  • Ciasto ma mieć konsystencję dosyć lejącą.
  • Wlej ciasto do 4 foremek na muffinki (do ok 2/3 wysokości) i piecz ok 15-17 min.
  • Ostudź na kratce piekarnika.
  • Przygotuj krem mieszając ze sobą żółtka i ksylitol (najlepiej zmiel go wcześniej w młynku na puder) na gładką, jasną masę.
  • Dodaj gęste mleko kokosowe i ubij na gładką, puszystą masę.
  • Ostudzone biszkopty przekrój na pół w szerz i namocz krótko w espresso.
  • Zacznij układać warstwy w niewielkich szklaneczkach lub kieliszkach. 
  • Na spód połóż nasączoną połówkę biszkoptu, nałóż ok. czubatą łyżkę kremu, posyp cienką warstwę kakao (użyłam takiego) przesiewając przez sitko i ułóż taką samą kolejną warstwę. Wierzch posyp borówkami i ozdób listkami mięty.
  • Odstaw do lodówki na ok 15-30 min, tak aby smaki się przeszły i podawaj z ulubioną kawą.

 

Tiramisu z borówkami (keto, paleo)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!