20 min
1
Składniki
  • 120 gram piersi z gęsi
  • 1 płat wątróbki z królika
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 rzodkiewki
  • ½ cebuli
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 organiczne żółtko
  • sól, pieprz

Tatar z gęsiny z surową wątróbką

Tatara zaliczam do mojej listy superfoods. Dlaczego? Bo surowe mięso zawiera najwięcej wartości odżywczych, witaminy i minerały. 

Surowe mięso zachowuje enzymy, które pomagają w jego trawieniu w przeciwieństwie do mięsa obrobionego termicznie.

Dziś robię tatara z gęsi, którą kupiłam na krakowskim Starym Kleparzu na specjalne zamówienie, bo na codzień nie sprzedają tam gęsiny.

Mięso gęsi przypomina mi trochę mięso wołowe swoim kolorem i strukturą. Gęsina jest bogata w witaminy A, E, B oraz potas, magnez, żelazo i cynk, które wzmacniają nasz organizm. 

Dodatkowo połączyłam pierś z gęsi z surową wątróbką. Dodałam jej dosłownie odrobinę, żeby nie dominowała w tatarze. Może niektórych zdziwi, ale surowa wątróbka pachnie i smakuje lepiej niż, po odróbce termicznej. I udało się ją tam sprytnie ukryć, bo mój Witold nawet się nie zorientował. Zawsze go tak podchodzę :)

O tatarze napiszę wkrótce trochę więcej przy okazji postu o moich superfoods.

A na razie smacznego!

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotowanie:

  • Mięso oczyść z błonek i jak najdrobniej posiekaj ostrym nożem.
  • Dodaj oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  • Rzodkiewkę, cebulę i ogórka posiekaj w drobną kostkę.
  • Na desce ułóż porcję mięsa, zrób niewielkie wgłębienie i na wierzch wlej surowe żółtko.
  • Obok ułóż warzywa. Podawaj od razu.

tatartatar

tatar 

 

 

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!