40 min.
6
pieczenie, smażenie
Składniki
  • SPÓD:
  • przepis w treści
  • NADZIENIE:
  • 1 duży por
  • 4 niewielkie cebule
  • 2 kiwi
  • 1/2 szklanki świeżego ananasa
  • 1 średni wędzony pstrąg
  • masło i oliwa z oliwek do smażenia
  • natka pietruszki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

tartaletki z wędzonym pstrągiem

Dawniej rzadko jadłam ryby. Dlaczego? Głównie dlatego, że znalezienie dobrej jakości ryby nie jest takie proste. Morza są obecnie tak bardzo zanieczyszczone, że za dioksyny w rybach ja bardzo dziękuję. Już jakiś czas temu odkryłam przepysznego pstrąga w Lokalnych Przysmakach, wędzonego w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem olchowym. Od tego czasu zajadam się nim systematycznie. Wykorzystuję rybę do sałatek, jajecznicy, a tym razem zrobiłam tartaletki. 

Połączyłam pikantne pory i cebule z orzeźwiającymi owocami egzotycznymi i wyszło przepysznie! Aksamitne mięso pstrąga cudownie smakowało w tym różnorodnym towarzystwie. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Przygotuj spód wg tego przepisu. Forma na tarty powinna mieć ok 8-10 cm. średnicy. 
  • Aby zrobić nadzienie, pokrój  pora i cebulę w bardzo cienkie półplasterki.
  • Na patelni rozpuść masło z oliwą i zeszklij cebulę i pory razem z tymiankiem. Posól i popieprz do smaku. Odstaw.
  • Kiwi i ananasa pokrój w niewielką kosteczkę, wymieszaj i odstaw.
  • Gotowe, lekko przestudzone spody tartaletek wypełnij zeszkloną cebulą i porem.
  • Pstrąga oczyść z ości i poszarp na mniejsze kawałki. Ułóż na wierzchu.
  • Całość posyp kiwi i ananasem oraz natką pietruszki.

tartaletki z pstrągiemtartaletki z wędzonym pstrągiem

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!