SPÓD
60 g mąki migdałowej
120 g mąki kokosowej
1 jajo
60 ml. mleka kokosowego lub rozpuszczonego masła ekologicznego
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
NADZIENIE
250 g serka mascaropone
150 ml śmietanki 30%
jagody/truskawki
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw przygotuj spód.
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Zmieszaj suche składniki w jednej misce.
- W misce od miksera utrzyj płynne składniki.
- Wsyp suche składniki do miksera i wymieszaj dokładnie.
- Wylep ciastem dno i boki foremek (ciasto nie będzie elastyczne, ale ma się nie lepić do rąk).
- Wyjdzie około 4-5 tartaletek w zależności od wielkości
- Piecz ciasto około 12-15 min, aż boki będą złociste.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj nadzienie
- Serek mascarpone zmiksuj na wolnych obrotach ze śmietanką kremówką.
- Możesz opcjonalnie dosłodzić ksylitolem zmiksowanym na puder.
- Udekoruj owocami.