Tartaletki z mascarpone i owocami (keto) 

 

SPÓD

60 g mąki migdałowej
120 g mąki kokosowej
1 jajo
60 ml. mleka kokosowego lub rozpuszczonego masła ekologicznego
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej

NADZIENIE

250 g serka mascaropone
150 ml śmietanki 30%
jagody/truskawki

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Najpierw przygotuj spód.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Zmieszaj suche składniki w jednej misce.
  • W misce od miksera utrzyj płynne składniki.
  • Wsyp suche składniki do miksera i wymieszaj dokładnie.
  • Wylep ciastem dno i boki foremek (ciasto nie będzie elastyczne, ale ma się nie lepić do rąk).
  • Wyjdzie około 4-5 tartaletek w zależności od wielkości
  • Piecz ciasto około 12-15 min, aż boki będą złociste.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj nadzienie
  • Serek mascarpone zmiksuj na wolnych obrotach ze śmietanką kremówką.
  • Możesz opcjonalnie dosłodzić ksylitolem zmiksowanym na puder.
  • Udekoruj owocami.

 

Tartaletki z mascarpone i owocamiTartaletki z mascarpone i owocami

 

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!