45 min. + oczekiwanie
6 szt.
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 9 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki płynnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • NADZIENIE:
  • 3/4 szklanki niebieskiego maku
  • 2 łyżki miodu
  • garść suszonych fig
  • garść świeżych daktyli
  • garść suszonych śliwek
  • 2 garście orzechów włoskich, brazylijskich i migdałów
  • DODATKOWO:
  • 3 mandarynki

Tartaletki z kutią

Nowy Rok zaczynam przepisem na deser, życząc nam wszystkim słodkiego życia, ale bynajmniej nie opływającego w cukier. To dla mnie ostatni moment na deser, bo od kolejnego tygodnia zaczynam detoks cukrowy, który będzie trwał miesiąc. Tak, na paleo też czasem jest potrzebny detoks cukrowy, a szczególnie po czasie obfitości świąt Bożego Narodzenia. Taki odwyk może tylko wyjść na zdrowie. Polecam Wam książkę Rzucam cukier autorstwa Sarah Wilson, która skutecznie Wam w tym pomoże. Człowiek po takim detoksie czuje się wspaniale wolny, czysty i odporny na wszelkie zachcianki. Do czasu... do czasu kiedy znów nie sięgnie po coś słodkiego.

Powodzenia w Nowym Roku i realizacji Waszych marzeń!

Listę składników znajdziesz po prawej stronie u góry.

Najpierw przygotuj nadzienie:

  • Conajmniej 24 godziny przed przygotowaniem kutii, zalej mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstaw.
  • Conajmniej 12 godzin przed przygotowaniem zalej wodą orzechy i migdały. Dodaj kilka kropli z cytryny (kwaśne środowisko lepiej neutralizuje kwas fitynowy). Odstaw.
  • Namocz suszone owoce w lekko ciepłej wodzie przez około 15 min.
  • Mak odsącz z wody przy pomocy drobnego sitka, dodaj łyżkę roztopionego masła i zmiel w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie) lub zmiksuj ręcznym blenderem ( ja tak zrobiłam).
  • Orzechy, migdały odsącz z wody, wypłucz i osusz.  Suszone owoce osącz z wody. Wszystkie bakalie posiekaj na mniejsze kawałki (je część zblendowałam przez dosłownie 3-5 sekund, a część pokroiłam na większe kawałki, bo lubię czuć wyraźną konsystencję).
  • Mak i bakalie włóż do naczynia, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Przygotuj spód:

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • W misie miksera zmieszaj jaja z przestudzonym masłem i solą.
  • Dodaj mąki z sodą i wiórkami kokosowymi. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wysmaruj foremki na babeczki (średnica ok 8-10 cm) masłem i wylep formy ciastem, tak żeby pokryło również ich brzegi. 
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz około 25 min.
  • Po ostudzeniu wyjmij tartaletki z formy i napełnij je kopiastą porcją kutii, a na wierzchu połóż kilka cząstek mandarynki.

tartaletki z kutią

tartaletki z kutią

tartaletki z kutią

Dodaj komentarz
  • Beata W
    2016-01-03 13:21

    Dołączam się do detoksu.

  • Magda
    2016-01-05 00:06

    Moniko :)
    Pisze trochę nie na temat ale nie wiem czy sprawdzasz starsze posty, zastanawiam się, czy mogłabyś napisać, gdzie konkretnie na kleparzu można kupić drób zagrodowy? Przejrzałam Twoj post odnośnie zakupów ekologicznych ale nie znalazłam informacji odnośnie konkretnego stoiska. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

  • Paleo Strefa
    2016-01-06 10:52

    Magda :) jesli chodzi o zakupy kurczaków na Kleparzu to ja nie mam konkretnego stanowiska. Kupuje kurczaki u tzw "bab ze wsi". Majac nadzieje ze sa hodowane w przyzwoitych warunkach. Po samym wygladzie widzac ze sa ze wsi, pachna, kurczaki maja nadal serduszko w srodku ktore musze oderwac, pachna podpalaniem na ogniu zeby wypalic resztki piór. Nie polece Ci konkretnego stanowiska bo kazdego dnia tak handluje ktos inny. Ja czesto chadzam we wtorki i piatki i wtedy zazwyczaj kupuje juz u mojej zaprzyjaznionej pani ktora daje mi dodatkowe podroby ktorych nikt nie chcial. To stanowisko na samym koncu kleparza po prawej stronie wchodzac od plant. Pani handluje w alejce od brzega, od przejśćia i to jest trzeci stół od końca. Ale inne Panie tez maja fajne kurczaki. Poza tym ta moja Pani ma kaczki, z ktorych ostatnio robie rosol bo kurczaki mi sie znudzily. Poza tym jak zagadasz to niektore Panie na zamowienie przyniosa Ci w umowiony dzien perliczke czy ges. Szczegolnie z perliczki rosol jest przepyszny. W tych stalych budach na klprarzu gdzie oferuja mieso i wedliny ja kurczakow nie kupuje bo nie wiem skad są. Jedynie moge polecic stoisko nr 58 u Gugulskiego gdzie mam zapewnienienie od wlasciciela ze bierze kurczaki kaczki kroliki z zaufanych miejsc, nie ekologiczne ale dobrej jakosci. U Gugulskiego polecam CI szczegolnie jagniecine i baranine. Cos wspanialego. Zapach i smak zupelnie nie porownywalny ani z wolowina ani z wieprzowina. Musisz sprobowac. Mam nadzieje ze odpowiedzialam na Twoje pytanie. W razie czego pisz na monika@paleostrefa.pl moze sie kiedys umowimy na wspolne zakupy na Kleparzu :)

  • Paleo Strefa
    2016-01-06 10:54

    poprawak: ta pani stoi po lewej nie po prawej patrzac od Plant :) Mam nadzieje ze trafisz.

  • Asia
    2016-03-18 15:54

    Czy to ciasto nada się na spód do mazurka?

  • Paleo Strefa
    2016-03-20 16:38

    Asia jak najbardziej się nada. Mam zamiar go użyć ☺

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!