45 min. + oczekiwanie
6 szt.
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 9 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki płynnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • NADZIENIE:
  • 3/4 szklanki niebieskiego maku
  • 2 łyżki miodu
  • garść suszonych fig
  • garść świeżych daktyli
  • garść suszonych śliwek
  • 2 garście orzechów włoskich, brazylijskich i migdałów
  • DODATKOWO:
  • 3 mandarynki

Tartaletki z kutią

Nowy Rok zaczynam przepisem na deser, życząc nam wszystkim słodkiego życia, ale bynajmniej nie opływającego w cukier. To dla mnie ostatni moment na deser, bo od kolejnego tygodnia zaczynam detoks cukrowy, który będzie trwał miesiąc. Tak, na paleo też czasem jest potrzebny detoks cukrowy, a szczególnie po czasie obfitości świąt Bożego Narodzenia. Taki odwyk może tylko wyjść na zdrowie. Polecam Wam książkę Rzucam cukier autorstwa Sarah Wilson, która skutecznie Wam w tym pomoże. Człowiek po takim detoksie czuje się wspaniale wolny, czysty i odporny na wszelkie zachcianki. Do czasu... do czasu kiedy znów nie sięgnie po coś słodkiego.

Powodzenia w Nowym Roku i realizacji Waszych marzeń!

Listę składników znajdziesz po prawej stronie u góry.

Najpierw przygotuj nadzienie:

  • Conajmniej 24 godziny przed przygotowaniem kutii, zalej mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstaw.
  • Conajmniej 12 godzin przed przygotowaniem zalej wodą orzechy i migdały. Dodaj kilka kropli z cytryny (kwaśne środowisko lepiej neutralizuje kwas fitynowy). Odstaw.
  • Namocz suszone owoce w lekko ciepłej wodzie przez około 15 min.
  • Mak odsącz z wody przy pomocy drobnego sitka, dodaj łyżkę roztopionego masła i zmiel w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie) lub zmiksuj ręcznym blenderem ( ja tak zrobiłam).
  • Orzechy, migdały odsącz z wody, wypłucz i osusz.  Suszone owoce osącz z wody. Wszystkie bakalie posiekaj na mniejsze kawałki (je część zblendowałam przez dosłownie 3-5 sekund, a część pokroiłam na większe kawałki, bo lubię czuć wyraźną konsystencję).
  • Mak i bakalie włóż do naczynia, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Przygotuj spód:

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • W misie miksera zmieszaj jaja z przestudzonym masłem i solą.
  • Dodaj mąki z sodą i wiórkami kokosowymi. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wysmaruj foremki na babeczki (średnica ok 8-10 cm) masłem i wylep formy ciastem, tak żeby pokryło również ich brzegi. 
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz około 25 min.
  • Po ostudzeniu wyjmij tartaletki z formy i napełnij je kopiastą porcją kutii, a na wierzchu połóż kilka cząstek mandarynki.

tartaletki z kutią

tartaletki z kutią

tartaletki z kutią

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!