40 min.
4 szt.
pieczenie
Składniki
  • SPÓD
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki żołędziowej
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego +
  • do posmarowania formy
  • szczypta sody
  • KREM
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • DODATKOWO
  • 300 g ulubionych owoców
  • gęste mleko kokosowe do podania (opcja)

tartaletki mały alergikOstatnio zachwyciłam się mąką żołędziową. Ma piękny aromat. Pachnie trochę lasem. Okazało się, że bardzo dobrze współgra z owocami. Robiłam na jej bazie porzeczki i śliwki pod kruszonką i fantastycznie smakowały. Postanowiałm ją zatem połączyć z bananem, żeby upiec spód tarty. Dojrzały banan robi tutaj za spoiwo zamiast jaja. Pomyślałam, że taki deser byłby idealny dla małych alergików uczulonych na gluten, jaja, laktozę, miód, czekoladę, siemię lniane i tak można wymieniać dalej...

Ten deser jest też idealny dla zagonionych Mam. Wykonanie spodu jest po prostu banalnie proste i szybkie.

Spód jest kruchy, naprawdę przypomina mi dawne spody kruchego ciasta, ale przy tym nie rozpada się. Tartaletki bardzo fajnie smakują kiedy krem jaglany jest jeszcze ciepły, a owoce i kleks z mleka kokosowego zimne.

Smacznego!

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Wszystkie składniki spodu wrzuć do miksera i ubijaj na wysokich obrotach. Odstaw.
  • Formy na tartaletki (srednica 8-10 cm) wysmaruj delikatnie olejem kokosowym i wylep ciastem.
  • Piecz ok 20-22 min., aż do zarumienienia brzegów.
  • W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną.  Żeby pozbyć się goryczki najpierw przelej ją wrzątkiem na sitku, a zaraz potem zimną wodą.
  • Włóż kaszę do garnka i zalej wodą, tak aby sięgała jakieś 1-1.5 cm od granicy kaszy. Gotuj do miękkości i konsystencji budyniu. W razie konieczności dolej wody. Zmiksuj na gładką masę (opcjonalnie).
  • Lekko przestudzone spody tartaletek wypełnij kremem jaglanym i ozdób ulubionymi owocami.
  • Opcjonalnie możesz podawać z kleksem gęstego mleka kokosowego.

 tartaletki mały alergik tartaletki mały alergik

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!