Tartaletki z kremem cytrynowym (keto) 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

po 6 łyżek mąki kokosowej, migdałowej i wiórków kokosowych
100 g zimnego masła
1 łyżka kakao
1 jajo
szczypta soli
słodziwo (u mnie 2 łyżki ksylitolu i 3 kropeli stewi)

KREM

4 jaja
50 g ksylitolu (lub pół na pół ze stewią w płynie)
200 ml śmietanki 30% (lub mleka koko w wersji paleo)
1 płaska łyżeczka agar agar
sok i skórka otarta z 3 małych cytryn

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Do miski wsyp mąki, wiórki, kako, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajo, sól i słodziwo.
  • Zagnieć ciasto formując gładką kulę. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt mokre i lepiło się do rąk dodaj po trochu mąki migdałowej i kokosowej.
  • Ciasto przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na ok 30 min.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C
  • Wyjmij ciasto z lodówki i kawałkami wylepiaj ciastem silkonowe foremki na tartaletki.
  • Można użyć foremek ceramicznych, ale wcześniej natłuść je porządnie olejem kokosowym lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min.
  • Na krem zmiksuj wszystkie składniki. Wyjmij podpieczone spody i wlej krem.
  • Piecz ok 20-25 min w 180C, aż krem się zetnie.
  • Opcjonalnie ciastka można udekorować jagodami.

 

Tartaletki z kremem cytrynowym (keto)

Tartaletki z kremem cytrynowym 

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!