SKŁADNIKI NA CIASTO
po 6 łyżek mąki kokosowej, migdałowej i wiórków kokosowych
100 g zimnego masła
1 łyżka kakao
1 jajo
szczypta soli
słodziwo (u mnie 2 łyżki ksylitolu i 3 kropeli stewi)
KREM
4 jaja
50 g ksylitolu (lub pół na pół ze stewią w płynie)
200 ml śmietanki 30% (lub mleka koko w wersji paleo)
1 płaska łyżeczka agar agar
sok i skórka otarta z 3 małych cytryn
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsyp mąki, wiórki, kako, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajo, sól i słodziwo.
- Zagnieć ciasto formując gładką kulę. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt mokre i lepiło się do rąk dodaj po trochu mąki migdałowej i kokosowej.
- Ciasto przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na ok 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do 180C
- Wyjmij ciasto z lodówki i kawałkami wylepiaj ciastem silkonowe foremki na tartaletki.
- Można użyć foremek ceramicznych, ale wcześniej natłuść je porządnie olejem kokosowym lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min.
- Na krem zmiksuj wszystkie składniki. Wyjmij podpieczone spody i wlej krem.
- Piecz ok 20-25 min w 180C, aż krem się zetnie.
- Opcjonalnie ciastka można udekorować jagodami.