60 miniut
8
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ¾ szklanki mąki z orzechów włoskich
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 8 suszonych daktyli
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • BUDYŃ:
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 8 żółtek
  • 1/4 szklanki miodu
  • DODATKOWO:
  • 500 g truskawek

 bezglutenowe tartaletki

Przygtowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Aby przygotować ciasto przesiej wszystkie mąki z sodą, dodaj ksylitol oraz sól i połącz wszystkie składniki.
  • Rozpuść olej kokosowy w małym rondelku. Odstaw do ostygnięcia. Daktyle pokrój na małe kawałeczki i połącz z orzechami, miodem i cynamonem.
  • W oddzielnym naczyniu ubij jaja z olejem.
  • Do mąk dodaj płynne składniki i połącz bardzo dokładnie. Dodaj orzechy i daktyle i ręcznie wyrabiaj ciasto. Powinno mieć zwartą, ciężką konsystencję.
  • Odstaw na 15 minut do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6 równych części.
  • Wylep ciastem formy na tartaletki, tak aby pokrywały boki. Piecz 20 minut. Ostudź.
  • Następnie przygotuj budyń.
  • Rozpuść dokładnie żelatynę w 3 łyżkach wrzątku.
  • Podgrzej mleko kokosowe w garnuszku i dodaj do niego żelatynę. Zagotuj delikatnie.
  • Utrzyj żółtka i miód w oddzielnej misce, następnie powoli dodawaj mleko kokosowe cały czas mieszając (zahartujesz żółtka).
  • Wlej całość z powrotem do garnuszka i podgrzewaj kolejne 5 min (nie gotuj) tak długo, aby powstała konsystencja budyniu.
  • Ostudź budyń, od czasu do czasu mieszając żeby się nie zsiadł.
  • Na przestudzone spody tartaletek wyłóż budyń i udekoruj pokrojonymi truskawkami.
  • Zajadaj, żeby się uszy trzęsły tongue-out

 bezglutenowe tartaletki   bezglutenowe tartaletki


 

Dodaj komentarz
  • Karina
    2016-06-05 08:16

    Brzmi pysznie ale czy da rade zamienic make z orzechow wloskich? Jestem na nie uczulona :(

  • Paleo Strefa
    2016-06-05 09:52

    Karina, proponuję Ci zrobić ten spód: http://paleostrefa.pl/mazurek-z-jablkami-(paleo).html jest chyba najlepszy. Daj znać jak poszło.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!