30 min + czas na tężenie
5 szt.
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • ¾ szklanki płatków lub chipsów kokosowych
  • 2 jaja
  • 4 łyżki xylitolu
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • MUS:
  • 8 łyżek mleka kokosowego
  • 80 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 6 łyżek xylitolu
  • 2 łyżki espresso
  • szczypta chilli w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO:
  • 100 g orzechów włoskich i/lub laskowych

paleo tartaletki czekoladowo-orzechowe

Jesienny dzień. Dziś pogoda nie rozpieszcza. Na próżno szukać słońca. Szukamy wtedy jakiegoś innego źródła energii, pocieszenia, odrobiny słodyczy, która rozświetli nasz dzień. Te tartaletki czekoladowe na pewno poprawią Wam humor w jesienne dni. 

Czekolada jest jednak dobra na wszystko. Zawsze wyzwala we mnie energię i sprawia, że usta układają się w kształt banana, o tak jak tu :) 

Te tarty zawsze się udają, mimo, że mąka kokosowa nie jest najłatwiejszą mąką do pieczenia. Zestawienie czekolady i orzechów to klasyka. Cudowne połączenie. Wyobraź sobie jeszcze do tego filiżankę espresso, a jesienne dni staną się pełne słodyczy i słońca. 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • Jaja wbij do misy miksera i ubij z xylitolem na gładką masę (końcówka jak do ubijania białek).
  • Dodaj ostudzony olej i sól ciągle mieszając.
  • Mąkę przesiej z sodą i połącz z płatkami kokosowymi. Ja użyłam takich jak TU. 
  • Zmień końcówkę miksera na taką do ucierania ciasta (kształt „S”) i połącz mąkę z masą jajeczną. Utrzyj na jednolitą masę.
  • Wylep ciastem formy na tarty (10-12 cm) pokrywając również brzegi formy.
  • Piecz przez około 7-10 min. sprawdzając, żeby ciasto się nie przypaliło.
  • Uchyl piekarnik, żeby tarty przestygły.
  • Następnie przygotuj mus czekoladowy.
  • W garnku, ciągle mieszając, rozpuść mleko z czekoladą połamaną na kostki (ja użyłam czekolady Wedel 90%). Odstaw do ostygnięcia.
  • Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i ostudź.
  • Zmiksuj żółtka z xylitolem i dodaj kakao oraz chilli.
  • Zmieszaj z wystudzoną czekoladą, dodaj espresso i wymieszaj.
  • Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Delikatnie wmieszaj białka do czekoladowej masy i dodaj żelatynę.
  • Masę równo rozlej między tarty, tak aby były wypełnione prawie po brzegi.
  • Pokrój orzechy na mniejsze kawałki i włóż do musu czekoladowego.
  • Odstaw do stężenia na min 4 h, a najlepiej na całą noc.

paleo tartaletki czekoladowe   paleo tartaletki czekoladowe

Dodaj komentarz
  • Małgorzata Trojanowska
    2015-05-19 15:16

    Nie mam chipsów kokosowych ale mam świeżego kokosa, czy masz może pomysł jak przerobić go na takie chipsy, bo w sumie kokos w takiej formie to fajna przekąska? Pozdrawiam :)

  • Paleo Strefa
    2015-05-19 20:30

    To jeszcze lepiej, że masz świeżego kokosa. Posiekaj go przy pomocy miksera jakbys chciała zrobic z niego wiorki (tylko zrób to krócej wtedy wyjda Ci grubsze cząstki, takie teoche czipsy. Mozesz tez z tego kokosa zrobic chipsy recznie przy poimocy obieraczki do warzyw, ale to bardziej pracochlonne.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!