50 min + oczekiwanie
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 9 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego lub masła
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • NADZIENIE:
  • 400 ml mleka kokosowego lub wiejskiej śmietany
  • 4 listki żelatyny
  • 500 g ulubionych owoców leśnych

paleo tarta z owocami

Zawsze sobie obiecuję, że nie zajrzę do sklepów podczas wyprzedaży i nic nie kupię, bo wszystko już mam. No ale czasem człowiek przemknie tu i tam, a głowa sama jakoś leci w kierunku witryn. No i stało się. Weszłam. Obejrzałam. Zgłupiałam. Kupiłam! Nową formę na tartę. Była taka piękna. Taka słodko miętowa. Nie umiałam się jej oprzeć. Jestem słaba wiem.

W związku z tym już myślałam jaką tu by upiec letnią piękność. I wymyśliłam. Wymyśliłam, że to będzie prosta tarta owocowa, bo sezon w pełni, a na straganach tak kolorowo, że wszystko bym kupiła. 

Kto czyta mojego bloga, to ten spód już zna. Delikatnie go podrasowałam, ale że jest sprawdzony to nie kombinowałam za dużo. Ci z Was, którzy nie mają jeszcze doświadczenia w wyrabianiu ciasta na paleo tartę niech się nie dziwią, że to nie jest elastyczny spód, który da się pięknie rozwałkować i na wałku przenieść do formy. O nie, aż tak dobrze nie jest. Nie oznacza to, że jest bardziej uciążliwie. Powiedziałabym nawet, że łatwiej i szybciej. Trzeba brać kawałki ciasta i po prostu wylepiać nim formę tarty używając swoich sprawnych paluszków. I tyle.

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj spód.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • W misie miksera zmieszaj jaja z przestudzonym olejem kokosowym, miodem i solą
  • W oddzielnym naczyniu przesiej mąki z sodą i połącz z wiórkami kokosowymi.
  • Dodaj mąki do masy jajecznej, cały czas mieszając.
  • Wyłącz mikser i sprawdz rękami konsystencję ciasta, ma nie lepić się do rąk i być sprężyste. W razie potrzeby dodaj wiórków kokosowych.
  • Wysmaruj foremkę (średnica ok 22-24 cm.) na ciasto olejem kokosowym.
  • Wylep formę ciastem, tak żeby pokryła również brzegi do wysokość ok 1-5 - 2 cm.
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz około 25 min, aż do zarumienienia brzegów.
  • Odstaw, żeby spód trochę przestygł.
  • Przygotuj nadzienie.
  • Listki żelatyny połam, włóż do miseczki i zalej ok 2-3 łyżkami gorącej wody i zamieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
  • Mleko kokosowe przelej do miski i dobrze wymieszaj łyżką na gładką masę.
  • Połącz z przestudzoną żelatyną, dobrze mieszając.
  • Wyłóż krem kokosowy na wystudzony spód i odstaw do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  • Rano wdekoruj tartę owocami i zjedz :)

paleo tarta z owocamipaleo tarta z owocami   paleo tarta z owocamipaleo tarta z owocami   

Dodaj komentarz
  • Agata
    2015-07-11 20:55

    A jaka ilością żelatyny w proszku można zastąpić te listki żelatyny?

  • Paleo Strefa
    2015-07-12 18:03

    1 listek to zwykle 1 łyżeczka proszku. Chyba ze na listkach napisane inaczej.

  • Beata
    2016-07-08 11:36

    Chciałabym zastąpić żelatynę agar-agar. Też podobne proporcje, czy mniejsze?

  • Paleo Strefa
    2016-07-11 20:54

    Beata, proporcje podobne mysle ze ok 4 łyżeczki agaru wystarczą ale zawsze sprawdz jak pisza na opakowaniu. Tylko żeby agar zadziałało to musisz je gotowac ok 30 sek. Wiec w tym przepisie jak zogotujesz agar z mlekiem koko to potem je lekko ostudz zeby masa nie była gorąca i zalej spód tarty.

  • Magda
    2016-08-16 09:35

    Zrobiłam, bardzo smaczna, lekka, ładnie wygląda, szybko się ją robi. Polecam.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!