50 min + oczekiwanie
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mÄ…ki kokosowej
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki kasztanowej
  • 9 Å‚yżek wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki pÅ‚ynnego oleju kokosowego lub masÅ‚a
  • 3 Å‚yżki miodu
  • szczypta soli
  • 1/2 Å‚yżeczki sody
  • NADZIENIE:
  • 400 ml mleka kokosowego lub wiejskiej Å›mietany
  • 4 listki żelatyny
  • 500 g ulubionych owoców leÅ›nych

paleo tarta z owocami

Zawsze sobie obiecuję, że nie zajrzę do sklepów podczas wyprzedaży i nic nie kupię, bo wszystko już mam. No ale czasem człowiek przemknie tu i tam, a głowa sama jakoś leci w kierunku witryn. No i stało się. Weszłam. Obejrzałam. Zgłupiałam. Kupiłam! Nową formę na tartę. Była taka piękna. Taka słodko miętowa. Nie umiałam się jej oprzeć. Jestem słaba wiem.

W związku z tym już myślałam jaką tu by upiec letnią piękność. I wymyśliłam. Wymyśliłam, że to będzie prosta tarta owocowa, bo sezon w pełni, a na straganach tak kolorowo, że wszystko bym kupiła. 

Kto czyta mojego bloga, to ten spód już zna. Delikatnie go podrasowałam, ale że jest sprawdzony to nie kombinowałam za dużo. Ci z Was, którzy nie mają jeszcze doświadczenia w wyrabianiu ciasta na paleo tartę niech się nie dziwią, że to nie jest elastyczny spód, który da się pięknie rozwałkować i na wałku przenieść do formy. O nie, aż tak dobrze nie jest. Nie oznacza to, że jest bardziej uciążliwie. Powiedziałabym nawet, że łatwiej i szybciej. Trzeba brać kawałki ciasta i po prostu wylepiać nim formę tarty używając swoich sprawnych paluszków. I tyle.

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj spód.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • W misie miksera zmieszaj jaja z przestudzonym olejem kokosowym, miodem i solÄ…
  • W oddzielnym naczyniu przesiej mÄ…ki z sodÄ… i połącz z wiórkami kokosowymi.
  • Dodaj mÄ…ki do masy jajecznej, caÅ‚y czas mieszajÄ…c.
  • Wyłącz mikser i sprawdz rÄ™kami konsystencjÄ™ ciasta, ma nie lepić siÄ™ do rÄ…k i być sprężyste. W razie potrzeby dodaj wiórków kokosowych.
  • Wysmaruj foremkÄ™ (Å›rednica ok 22-24 cm.) na ciasto olejem kokosowym.
  • Wylep formÄ™ ciastem, tak żeby pokryÅ‚a również brzegi do wysokość ok 1-5 - 2 cm.
  • PonakÅ‚uwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz okoÅ‚o 25 min, aż do zarumienienia brzegów.
  • Odstaw, żeby spód trochÄ™ przestygÅ‚.
  • Przygotuj nadzienie.
  • Listki żelatyny poÅ‚am, włóż do miseczki i zalej ok 2-3 Å‚yżkami gorÄ…cej wody i zamieszaj aż do caÅ‚kowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygniÄ™cia.
  • Mleko kokosowe przelej do miski i dobrze wymieszaj Å‚yżkÄ… na gÅ‚adkÄ… masÄ™.
  • Połącz z przestudzonÄ… żelatynÄ…, dobrze mieszajÄ…c.
  • Wyłóż krem kokosowy na wystudzony spód i odstaw do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  • Rano wdekoruj tartÄ™ owocami i zjedz :)

paleo tarta z owocamipaleo tarta z owocami   paleo tarta z owocamipaleo tarta z owocami   

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!