50 min.
8 kawałków
pieczenie
Składniki
  • SPÓD
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • KREM
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • pół łyżeczki kardamonu
  • czubata łyżka kakao
  • DODATKOWO
  • 400 gram czarnych porzeczek
  • 2 łyżki oleju kokosowego

paleo tarta z kremem daktylowym i owocami

Wróciłam późno z Buska-Zdroju, gdzie odwiedziłam moją Mamę, która pojechałą tam odpoczywać w sanatorium (swoją drogą genialne miejsce). Następnego dnia miałam dostarczyć swoją pierwszą paleo tartę robioną na zamówienie. Straaasznie mnie wymęczyła podróż powrotna i czułam się jak na karuzeli kiedy wróciłam do domu. Nie byłam w stanie się zmusić do zrobienia czegokolwiek, nie mówiąc już o pieczeniu. A zamówienie trzeba zrealizować. Odłożyłam to na rano, trochę w stresie czy zdąże.

Wcześnie rano zabrałam się za robienie tarty i ... i po chwili tarta była gotowa! Sama byłam zaskoczona, że trzy warstwowe ciasto zrobiłam w ekspresowym tempie. Uff. Zamówienie mogło zostać dostarczone na czas. A efekt... podobno wspaniały. 

Bardzo słodki krem daktylowy mocno kontrasuje z soczystymi i kwaskowatymi porzeczkami. Do tego mrożona kawa i ochota na słodkie zaspokojona.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • Jaja wbij do misy miksera i ubij z olejem.
  • Cały czas miksując dodawaj mąkę, wiórki, sodę i sól. 
  • Formę do tarty nasmaruj masłem i wylep ją ciastem pokrywając również brzegi formy.
  • Piecz przez około 18 min. sprawdzając, żeby ciasto się nie przypaliło.
  • Uchyl piekarnik, żeby tarta przestygła.
  • Następnie przygotuj krem daktylowy.
  • Daktyle oddziel od pestek i podziel na mniejsze części. Moje były bardzo ciągnące i łatwo odchodziły od pestki, więc dzieliłam je przy pomocy dłoni.
  • Włóż je do garnka z grubym dnem i wlej mleko kokosowe, dodaj kardamon oraz kakao.
  • Cały czas mieszając (ok. 5 min.), rozetrzyj je na jednolitą masę. Równie dobrze, możesz zostawić większe kawałki. Ostudź odrobinę.
  • Zmiel siemię lniane w blenderze lub młynku do kawy i dodaj do kremu (krem się zagęści).
  • Kiedy krem trochę ostygnie i zgęstnieje wyłóż go na spód tarty. 
  • Na końcu, porzeczki podsmaż bardzo krótko na oleju kokosowym (ok 2 min.), cały czas mieszając, aby owoce równo pokryły się tłuszczem.
  • Wyłóż na krem i wystudź.
  • Zjadaj w upalny dzień do mrożonej kawy.

   paleo tarta z kremem daktylowym i owocami

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!