40 min.
4 szt.
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 9 łyżek mąki kasztanowej
  • 2 łyżki mąki konopnej
  • łyżka czosnku niedźwiedziego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • NADZIENIE:
  • 4 niewielkie garści kapusty kiszonej
  • dowolna wędlina/parówki/boczek/resztki mięsa z obiadu na 4 porcje
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 jaja
  • łyżeczka majeranku
  • smalec gęsi do smażenia
  • pieprz

 Tarta bezglutenowa

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 200-210 C
  • Zmieszaj suche składniki w misce.
  • Utrzyj jedno jajo z mlekiem kokosowym.
  • Połącz wszystkie składniki, aby powstała elastyczna masa. Jeśli trzeba dodawaj mleka lub mąki.
  • Przy pomocy rąk umieść ciasto w foremkach (ciasto ma być dość sprężyste, ma się nie lepić -naoliw dłonie, żeby ciasto się nie przylepiało). Gotowe ciasto odstaw na chwilę.
  • Na patelni rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone w małe kawałki mięso i podsmaż.
  • Dodaj pokrojoną kapustę i majeranek, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 3-4 minuty.
  • W międzyczasie wbij do miseczki 2 jaja i połącz z jogurtem. Dobrze wymieszaj. Popieprz.
  • Na umieszczone w foremkach ciasto wyłóż delikatnie wystudzoną kapustę z mięsem i polej 2-3 łyżkami masy jajeczno-jogurtowej, tak aby pokryć cały wierzch.
  • Piecz 15-18 min.
  • Otwórz piekarnik niech tarty się trochę przestudzą zanim rzucisz się na nie.
  • Podawaj z jogurtem lub śmietaną kremówką.

Tarta bezglutenowa  Tarta bezglutenowa

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!