40 min.
4 szt.
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 9 Å‚yżek mÄ…ki kasztanowej
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki konopnej
  • Å‚yżka czosnku niedźwiedziego
  • szczypta soli
  • pół Å‚yżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 3 Å‚yżki mleka kokosowego
  • NADZIENIE:
  • 4 niewielkie garÅ›ci kapusty kiszonej
  • dowolna wÄ™dlina/parówki/boczek/resztki miÄ™sa z obiadu na 4 porcje
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 jaja
  • Å‚yżeczka majeranku
  • smalec gÄ™si do smażenia
  • pieprz

 Tarta bezglutenowa

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 200-210 C
  • Zmieszaj suche skÅ‚adniki w misce.
  • Utrzyj jedno jajo z mlekiem kokosowym.
  • Połącz wszystkie skÅ‚adniki, aby powstaÅ‚a elastyczna masa. JeÅ›li trzeba dodawaj mleka lub mÄ…ki.
  • Przy pomocy rÄ…k umieść ciasto w foremkach (ciasto ma być dość sprężyste, ma siÄ™ nie lepić -naoliw dÅ‚onie, żeby ciasto siÄ™ nie przylepiaÅ‚o). Gotowe ciasto odstaw na chwilÄ™.
  • Na patelni rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone w maÅ‚e kawaÅ‚ki miÄ™so i podsmaż.
  • Dodaj pokrojonÄ… kapustÄ™ i majeranek, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 3-4 minuty.
  • W miÄ™dzyczasie wbij do miseczki 2 jaja i połącz z jogurtem. Dobrze wymieszaj. Popieprz.
  • Na umieszczone w foremkach ciasto wyłóż delikatnie wystudzonÄ… kapustÄ™ z miÄ™sem i polej 2-3 Å‚yżkami masy jajeczno-jogurtowej, tak aby pokryć caÅ‚y wierzch.
  • Piecz 15-18 min.
  • Otwórz piekarnik niech tarty siÄ™ trochÄ™ przestudzÄ… zanim rzucisz siÄ™ na nie.
  • Podawaj z jogurtem lub Å›mietanÄ… kremówkÄ….

Tarta bezglutenowa  Tarta bezglutenowa

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!