Tarta z jabłkami (keto, paleo)

 

SPÓD


1 szklanka mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 żółtko
80 g zimnego masła
ksylitol wg smaku (u nas 5 łyżek)
szczypta soli

 

NADZIENIE


1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
szczypta ksylitolu

 

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Wszystkie składniki spodu zmieszaj dokładnie na gładką masę.
  • Wylep ciastem dno i boki keksówki (25-27 cm). Ciasto nie będzie elastyczne, ale ma się nie lepić do rąk.
  • Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.
  • Ułóż je równo na spodzie ciasta i posyp cynamonem i ksylitolem.
  • Piecz ciasto około 20-25 min, aż boki będą złociste.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Bardzo dobrze smakuje z kwaśną konfiturą np. z czarnego bzu i łyżką bitej śmietany (zwykłej 30% lub kokosowej)

 Tarta z jabłkami (keto, paleo)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!