SPÓD
1 szklanka mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 żółtko
80 g zimnego masła
ksylitol wg smaku (u nas 5 łyżek)
szczypta soli
NADZIENIE
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
szczypta ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Wszystkie składniki spodu zmieszaj dokładnie na gładką masę.
- Wylep ciastem dno i boki keksówki (25-27 cm). Ciasto nie będzie elastyczne, ale ma się nie lepić do rąk.
- Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.
- Ułóż je równo na spodzie ciasta i posyp cynamonem i ksylitolem.
- Piecz ciasto około 20-25 min, aż boki będą złociste.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Bardzo dobrze smakuje z kwaśną konfiturą np. z czarnego bzu i łyżką bitej śmietany (zwykłej 30% lub kokosowej)