35 min.
4 (foremka 10-12 cm)
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 60 g mąki migdałowej
  • 120 g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • 60 ml. mleka kokosowego lub rozpuszczonego masła ekologicznego
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • NADZIENIE:
  • 60 ml. gęstego mleka kokosowego ew. wiejskiej śmietany
  • 3 jaja ekologiczne
  • 6 łyżek wiejskiego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 niewielka cebula
  • opcja: ćwierć kubka startego dobrego sera (np. oscypek, parmezan, gruyer)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • pieprz

tarta wiejska (paleo)

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj spód.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Zmieszaj suche składniki w jednej misce.
  • W misce od miksera utrzyj płynne składniki.
  • Wsyp suche składniki do miksera i wymieszaj dokładnie.
  • Wylep ciastem dno i boki foremek (ciasto nie będzie elastyczne, ma się nie lepić, ale będzie delikatnie mokre)
  • Podpiecz ciasto 5-7 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj nadzienie.
  • Cebulę pokrój w półksiężyce i razem z boczkiem dobrze wysmaż na małym ogniu, żeby boczek był chrupiący ale nie przypalony. Odstaw do ostygnięcia.
  • Zmieszaj mleko kokosowe lub wiejską śmietanę z jajami (ew. z serem), dodaj boczek i cebulę oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki i popieprz do smaku (boczek jest już słony)
  • Na spody tart wylej równą część masy jajecznej i zapiekaj kolejne 15 min aż do ścięcia masy.

 Tarta wiejska (paleo)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!