35 min.
4 (foremka 10-12 cm)
pieczenie
Składniki
- SPÓD:
- 60 g mąki migdałowej
- 120 g mąki kokosowej
- 1 jajo
- 60 ml. mleka kokosowego lub rozpuszczonego masła ekologicznego
- szczypta soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- NADZIENIE:
- 60 ml. gęstego mleka kokosowego ew. wiejskiej śmietany
- 3 jaja ekologiczne
- 6 łyżek wiejskiego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 niewielka cebula
- opcja: ćwierć kubka startego dobrego sera (np. oscypek, parmezan, gruyer)
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- pieprz
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj spód.
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Zmieszaj suche składniki w jednej misce.
- W misce od miksera utrzyj płynne składniki.
- Wsyp suche składniki do miksera i wymieszaj dokładnie.
- Wylep ciastem dno i boki foremek (ciasto nie będzie elastyczne, ma się nie lepić, ale będzie delikatnie mokre)
- Podpiecz ciasto 5-7 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj nadzienie.
- Cebulę pokrój w półksiężyce i razem z boczkiem dobrze wysmaż na małym ogniu, żeby boczek był chrupiący ale nie przypalony. Odstaw do ostygnięcia.
- Zmieszaj mleko kokosowe lub wiejską śmietanę z jajami (ew. z serem), dodaj boczek i cebulę oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki i popieprz do smaku (boczek jest już słony)
- Na spody tart wylej równą część masy jajecznej i zapiekaj kolejne 15 min aż do ścięcia masy.