Kupując dziś truskawki na targu zastanawiałam się co z nich zrobić. Było już kruche ciasto z truskawkami, były tartaletki z budyniem i truskawkami, i nawet naleśniki oraz trifle. Zatem zdecydowałam, że tym razem również będzie coś prostego. Bo w prostocie tkwi sekret.
Przepiękny zapach słońca, letniej swobody i słodyczy. Ciast z letnimi owocami nic nie zastąpi. Są najlepsze, bo przenoszą nas myślami na wakacje. I tego Wam życzę kiedy będziecie się rozsmakowywać w tej tarcie.
SKŁADNIKI
Ciasto:
po 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, ryżowej i gryczanej
2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
szczypta soli
100g bardzo zimnego masła
3 łyżki bardzo zimnej wody
1 żółtko
Nadzienie:
1/4 szklanki ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 g truskawek
Dodatkowo:
1 białko
około 1 łyżeczka ksylitolu zmielonego na puder
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 190C.
- Do miski wsyp mąki, ksylitol, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
- Dobrze schłodzone masło zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do miski z mąką.
- Żółtko wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i dodaj je do miski.
- Wymieszaj wszystko łyżką, aż powstaną okruchy.
- Następnie rękoma zagnieść ciasto. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
- Truskawki umyj, wyszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
- Ksylitol wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dobrze wymieszaj z owocami.
- Ciasto rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia na grubość około pół centymetra.
- Gdyby lepiło się do wałka, podsyp odrobiną mąki.
- Na środek ciasta wyłóż przygotowane owoce. Następnie brzegi ciasta zwiń do środka, formując mały brzeg.
- Białko roztrzep z ksylitolem i posmaruj nim brzeg tarty.
- Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut (góra-dół).
- Upieczoną tartę odstaw do całkowitego ostygnięcia.