50 min. (+chłodzenie)
1 tarta - forma 23-25 cm.
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • przepis w treści
  • BUDYŃ:
  • łyżka żelatyny
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 duży dojrzały banan
  • POLEWA:
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich

tarta bananowo-czekoladowa z budyniem

Taką rozkosz dla podniebienia zrobiliśmy sobie podczas aktywnego weekendu z paleo (relacja wkrótce). Weekend był na tyle intensywny fizycznie (pilates, nordic walking, długie spacery po Puszczy Niepołomickiej, bieganie), że daliśmy sobie grupowe rozgrzeszenie i wcinaliśmy tarty, aż nam się uszy trzęsły. 

Kruchy spód, kremowy budyń, w którym zanurzone zostały dojrzałe banany, a do tego gorzka czekolada i orzechy. Bardzo udane połączenie. W sam raz na weekend, do porannej kawy na słonecznym tarasie. Mmmm...

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

Przygotuj spód wg tego przepisu

  • Budyń przygotuj w następujący sposób:
  • Rozpuść dokładnie żelatynę we wrzątku.
  • Podgrzej mleko kokosowe w garnuszku i dodaj do niego żelatynę. Zagotuj delikatnie.
  • Utrzyj żółtka i miód w oddzielnej misce, następnie powoli dodawaj mleko kokosowe cały czas mieszając (zahartujesz żółtka)
  • Wlej całość z powrotem do garnuszka i podgrzewaj kolejne 5 min (nie gotuj) tak długo, aby całość maiła konsystencję budyniu.
  • Schłódź budyń, od czasu do czasu mieszając żeby się nie zsiadł.
  • W tym czasie przygotuj polewę wkładając wszystkie jej składniki do garnuszka.
  • Rozpuść dokładnie wszystkie składniki.
  • Wylej połowę polewy na wystudzony spód. Poczekaj, żeby polewa przestygła.
  • Wylej na polewę budyń i delikatnie ułóż pokrojone w cienkie plasterki, kawałki banana.
  • Włóż ciasto do lodówki na noc.
  • Drugą połowę polewy podgrzej delikatnie, tylko żeby nabrała płynnej konsystencji i polej nią tartę we wzorki jak na zdjęciu i ozdób orzechami.
  • Zajadaj się ze smakiem :)

tarta bananowo-czekoladowatarta bananowo-czekoladowatarta bananowo-czekoladowa z budyniem

Dodaj komentarz
  • Magda
    2016-06-18 19:17

    Czy można użyć innych owoców do tego ciasta? Jeśli tak to jakie? Ps. Zdjęcia wyglądają bardzo zachęcająco do pieczenia :) jestem w trakcie robienia tego ciasta! :)

  • Paleo Strefa
    2016-06-19 12:29

    Magda, najlepsze będą jednak banany bo fajnie komponują się z czekoladą i z budyniem. Widze ewentualnie jagody w miejsce bananów, lub jakieś morele ale miękkie, dojrzałe, ew. winogrona bez pestek. Ale z bananem to jest to :)

  • Magda
    2016-06-19 20:38

    Hej, dziękuje za info. Ku mojemu zdziwieniu, tartę udało mi się zrobić całkiem szybko i sprawnie. Odzyskuję wiarę, że przy Hashimoto można czasem zjeść coś pysznego...Następnym razem spróbuję z jagodami, bo nie przepadam za bananem w ciastach... Ale i tak wyszło przepysznie! :)

  • Paleo Strefa
    2016-06-19 21:43

    Magda, ciesze sie ze sie udała! Przy Haszi też nie trzeba rezygnować całkiem z przyjemności :)

  • Magda
    2016-08-02 14:41

    Zrobiłam również z jagodami :) wszyscy stwierdzili, że lepsza niż z bananami. Obie są pyszne :) jeszcze raz dziękuję za przepis :)

  • Maja
    2016-08-07 13:48

    Czy miód można zastąpić erytrolem? :)

  • Paleo Strefa
    2016-08-07 16:58

    Maja, tak, można zastąpić jakimkolwiek innym słodzikiem który lubisz.

  • Maja
    2016-08-08 14:45

    Wyszło OBŁĘDNE!!!!!!!! :D
    Dziękuję za ten przepis :)

  • Paleo Strefa
    2016-08-08 20:11

    na zdrowie Maja :)

  • marta nudelman
    2016-08-30 14:51

    Jedna z lepszych, jakie robilam.Najlepiej smakuje na drugi dzien.

  • Olciak
    2017-03-08 15:12

    tarta przepyszna! Jeszcze chyba nigdy nie jadłam czegoś tak dobrego bezglutenowego :)

  • Paleo Strefa
    2017-03-08 18:03

    Olciak - dziękuję za komentarz. Cieszę się że Ci smakowało! Bardzo się cieszę. Szczególnie, że to moja ulubiona tarta :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!