50 min. (+chłodzenie)
1 tarta - forma 23-25 cm.
pieczenie
Składniki
- CIASTO:
- przepis w treści
- BUDYŃ:
- łyżka żelatyny
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki miodu
- 1 duży dojrzały banan
- POLEWA:
- 100 g ciemnej czekolady
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich
Taką rozkosz dla podniebienia zrobiliśmy sobie podczas aktywnego weekendu z paleo (relacja wkrótce). Weekend był na tyle intensywny fizycznie (pilates, nordic walking, długie spacery po Puszczy Niepołomickiej, bieganie), że daliśmy sobie grupowe rozgrzeszenie i wcinaliśmy tarty, aż nam się uszy trzęsły.
Kruchy spód, kremowy budyń, w którym zanurzone zostały dojrzałe banany, a do tego gorzka czekolada i orzechy. Bardzo udane połączenie. W sam raz na weekend, do porannej kawy na słonecznym tarasie. Mmmm...
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie
Przygotuj spód wg tego przepisu
- Budyń przygotuj w następujący sposób:
- Rozpuść dokładnie żelatynę we wrzątku.
- Podgrzej mleko kokosowe w garnuszku i dodaj do niego żelatynę. Zagotuj delikatnie.
- Utrzyj żółtka i miód w oddzielnej misce, następnie powoli dodawaj mleko kokosowe cały czas mieszając (zahartujesz żółtka)
- Wlej całość z powrotem do garnuszka i podgrzewaj kolejne 5 min (nie gotuj) tak długo, aby całość maiła konsystencję budyniu.
- Schłódź budyń, od czasu do czasu mieszając żeby się nie zsiadł.
- W tym czasie przygotuj polewę wkładając wszystkie jej składniki do garnuszka.
- Rozpuść dokładnie wszystkie składniki.
- Wylej połowę polewy na wystudzony spód. Poczekaj, żeby polewa przestygła.
- Wylej na polewę budyń i delikatnie ułóż pokrojone w cienkie plasterki, kawałki banana.
- Włóż ciasto do lodówki na noc.
- Drugą połowę polewy podgrzej delikatnie, tylko żeby nabrała płynnej konsystencji i polej nią tartę we wzorki jak na zdjęciu i ozdób orzechami.
- Zajadaj się ze smakiem :)
Magda
2016-06-18 19:17
Czy można użyć innych owoców do tego ciasta? Jeśli tak to jakie? Ps. Zdjęcia wyglądają bardzo zachęcająco do pieczenia :) jestem w trakcie robienia tego ciasta! :)
Paleo Strefa
2016-06-19 12:29
Magda, najlepsze będą jednak banany bo fajnie komponują się z czekoladą i z budyniem. Widze ewentualnie jagody w miejsce bananów, lub jakieś morele ale miękkie, dojrzałe, ew. winogrona bez pestek. Ale z bananem to jest to :)
Magda
2016-06-19 20:38
Hej, dziękuje za info. Ku mojemu zdziwieniu, tartę udało mi się zrobić całkiem szybko i sprawnie. Odzyskuję wiarę, że przy Hashimoto można czasem zjeść coś pysznego...Następnym razem spróbuję z jagodami, bo nie przepadam za bananem w ciastach... Ale i tak wyszło przepysznie! :)
Paleo Strefa
2016-06-19 21:43
Magda, ciesze sie ze sie udała! Przy Haszi też nie trzeba rezygnować całkiem z przyjemności :)
Magda
2016-08-02 14:41
Zrobiłam również z jagodami :) wszyscy stwierdzili, że lepsza niż z bananami. Obie są pyszne :) jeszcze raz dziękuję za przepis :)
Maja
2016-08-07 13:48
Czy miód można zastąpić erytrolem? :)
Paleo Strefa
2016-08-07 16:58
Maja, tak, można zastąpić jakimkolwiek innym słodzikiem który lubisz.
Maja
2016-08-08 14:45
Wyszło OBŁĘDNE!!!!!!!! :D
Dziękuję za ten przepis :)
Paleo Strefa
2016-08-08 20:11
na zdrowie Maja :)
marta nudelman
2016-08-30 14:51
Jedna z lepszych, jakie robilam.Najlepiej smakuje na drugi dzien.
Olciak
2017-03-08 15:12
tarta przepyszna! Jeszcze chyba nigdy nie jadłam czegoś tak dobrego bezglutenowego :)
Paleo Strefa
2017-03-08 18:03
Olciak - dziękuję za komentarz. Cieszę się że Ci smakowało! Bardzo się cieszę. Szczególnie, że to moja ulubiona tarta :)
AniaS
2020-02-18 16:14
Moniko, ale to mleko kokosowe to chodzi o to gęste z puszki, czy może być własnej roboty, tylko wtedy jest rzadkie, jak woda.
Monika, Plaeostrefa
2020-02-21 17:03
Ania - nieważne, bo przy rozpszczaniu zelatyny mleko i tak się rozpuści.