50 min. (+chłodzenie)
1 tarta - forma 23-25 cm.
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • 80 g mąki migdałowej
  • 150 g mąki kokosowej
  • 1 jajo
  • 60 ml. mleka kokosowego lub rozpuszczonego masła ekologicznego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • BUDYŃ:
  • łyżka żelatyny
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 duże dojrzałe banany
  • POLEWA:
  • 50 g 90% czekolady (najlepiej Lindt - nie ma w składzie lecytyny sojowej)
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki miodu

Tarta bananowo-czekoladowa z budyniem 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie spodu:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C
  • Zmieszaj suche składniki w misce.
  • W misce od miksera utrzyj płynne składniki.
  • Wsyp suche składniki do miksera i wymieszaj dokładnie.
  • Przy pomocy rąk wylep ciastem dno i boki formy na tartę - ok 23-25 cm. (ciasto nie będzie elastyczne, ma się nie lepić)
  • Piecz ciasto 8-10 min. Wystudź.
  • Budyń przygotuj w następujący sposób:
  • Rozpuść dokładnie żelatynę we wrzątku.
  • Podgrzej mleko kokosowe w garnuszku i dodaj do niego żelatynę. Zagotuj delikatnie.
  • Utrzyj żółtka i miód w oddzielnej misce, następnie powoli dodawaj mleko kokosowe cały czas mieszając (zahartujesz żółtka)
  • Wlej całość z powrotem do garnuszka i podgrzewaj kolejne 5 min (nie gotuj) tak długo, aby całość maiła konsystencję budyniu.
  • Schłódź budyń, od czasu do czasu mieszając żeby się nie zsiadł.
  • W tym czasie przygotuj polewę wkładając wszystkie jej składniki do garnuszka.
  • Rozpuść dokładnie wszystkie składniki.
  • Wylej polewę na wystudzony spód. Poczekaj, żeby polewa przestygła.
  • Wylej na polewę budyń i delikatnie ułóż pokrojone w cienkie plasterki, kawałki banana.
  • Włóż ciasto do lodówki na noc.
  • Zajadaj się ze smakiem :)

 paleo deser   paleo tarta

 

 

 

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!