50 min. (+chłodzenie)
1 tarta - forma 23-25 cm.
pieczenie
Składniki
- CIASTO:
- 80 g mąki migdałowej
- 150 g mąki kokosowej
- 1 jajo
- 60 ml. mleka kokosowego lub rozpuszczonego masła ekologicznego
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- BUDYŃ:
- łyżka żelatyny
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki miodu
- 2 duże dojrzałe banany
- POLEWA:
- 50 g 90% czekolady (najlepiej Lindt - nie ma w składzie lecytyny sojowej)
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 3 łyżki miodu
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie spodu:
- Rozgrzej piekarnik do 180C
- Zmieszaj suche składniki w misce.
- W misce od miksera utrzyj płynne składniki.
- Wsyp suche składniki do miksera i wymieszaj dokładnie.
- Przy pomocy rąk wylep ciastem dno i boki formy na tartę - ok 23-25 cm. (ciasto nie będzie elastyczne, ma się nie lepić)
- Piecz ciasto 8-10 min. Wystudź.
- Budyń przygotuj w następujący sposób:
- Rozpuść dokładnie żelatynę we wrzątku.
- Podgrzej mleko kokosowe w garnuszku i dodaj do niego żelatynę. Zagotuj delikatnie.
- Utrzyj żółtka i miód w oddzielnej misce, następnie powoli dodawaj mleko kokosowe cały czas mieszając (zahartujesz żółtka)
- Wlej całość z powrotem do garnuszka i podgrzewaj kolejne 5 min (nie gotuj) tak długo, aby całość maiła konsystencję budyniu.
- Schłódź budyń, od czasu do czasu mieszając żeby się nie zsiadł.
- W tym czasie przygotuj polewę wkładając wszystkie jej składniki do garnuszka.
- Rozpuść dokładnie wszystkie składniki.
- Wylej polewę na wystudzony spód. Poczekaj, żeby polewa przestygła.
- Wylej na polewę budyń i delikatnie ułóż pokrojone w cienkie plasterki, kawałki banana.
- Włóż ciasto do lodówki na noc.
- Zajadaj się ze smakiem :)
Kamila
2017-12-12 09:59
Mleko kokosowe takie z puszki, rozumiem? :)
Paleostrefa
2017-12-15 06:58
Kamila, z puszki albo z kartonu jak wolisz :)