50 min. (+chłodzenie)
1 tarta - forma 23-25 cm.
pieczenie
Składniki
  • CIASTO:
  • przepis w treści
  • BUDYŃ:
  • łyżka żelatyny
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 duży dojrzały banan
  • POLEWA:
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich

tarta bananowo-czekoladowa z budyniem

Taką rozkosz dla podniebienia zrobiliśmy sobie podczas aktywnego weekendu z paleo (relacja wkrótce). Weekend był na tyle intensywny fizycznie (pilates, nordic walking, długie spacery po Puszczy Niepołomickiej, bieganie), że daliśmy sobie grupowe rozgrzeszenie i wcinaliśmy tarty, aż nam się uszy trzęsły. 

Kruchy spód, kremowy budyń, w którym zanurzone zostały dojrzałe banany, a do tego gorzka czekolada i orzechy. Bardzo udane połączenie. W sam raz na weekend, do porannej kawy na słonecznym tarasie. Mmmm...

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotuj spód wg tego przepisu

  • Budyń przygotuj w następujący sposób:
  • Rozpuść dokładnie żelatynę we wrzątku.
  • Podgrzej mleko kokosowe w garnuszku i dodaj do niego żelatynę. Zagotuj delikatnie.
  • Utrzyj żółtka i miód w oddzielnej misce, następnie powoli dodawaj mleko kokosowe cały czas mieszając (zahartujesz żółtka)
  • Wlej całość z powrotem do garnuszka i podgrzewaj kolejne 5 min (nie gotuj) tak długo, aby całość maiła konsystencję budyniu.
  • Schłódź budyń, od czasu do czasu mieszając żeby się nie zsiadł.
  • W tym czasie przygotuj polewę wkładając wszystkie jej składniki do garnuszka.
  • Rozpuść dokładnie wszystkie składniki.
  • Wylej połowę polewy na wystudzony spód. Poczekaj, żeby polewa przestygła.
  • Wylej na polewę budyń i delikatnie ułóż pokrojone w cienkie plasterki, kawałki banana.
  • Włóż ciasto do lodówki na noc.
  • Drugą połowę polewy podgrzej delikatnie, tylko żeby nabrała płynnej konsystencji i polej nią tartę we wzorki jak na zdjęciu i ozdób orzechami.
  • Zajadaj się ze smakiem :)

tarta bananowo-czekoladowatarta bananowo-czekoladowatarta bananowo-czekoladowa z budyniem

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!