50 min. + 4h tężenie
1 tarta ⌀ 24 cm.
pieczenie, gotowanie
Składniki
  • SPÓD:
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 9 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżka xylitolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • BUDYŃ:
  • 3 dojrzałe banany
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki agar-agar
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 i 1/2 batonu Zmiany Zmiany
  • WIERZCH:
  • zamrożona cytryna lub skórka z cytryny
  • polewa czekoladowa lub 3 kostki czekolady
  • 1 duży dojrzały banan

tarta bananowo-cytrynowa

Ta tarta powstała na przywitanie mojej siostry w Krakowie, która już dawno mnie nie odwiedzała z "dalekiej" Warszawy. Ale... tak ją skutecznie nakarmiłam paleo śniadaniem, że nie była w stanie spróbować deseru. Chyba się dziwiła, że śniadaniem bez chleba też można się najeść i to jak. 

Po odstawieniu siostry na pociąg przyrządziliśmy sobie z Witoldem kawę i zostaliśmy sami z prawie całym ciastem. No cóż trzeba dać radę. Myślę, że nie będzie problemu, bo Witold już siegnął po trzeci kawałek. Zdaje się, że wyszła smaczna :)

Jak pewnie zauważyliście, do całego ciasta użyłam tylko jedne łyżki xylitolu (do spodu). Myśle, że pewnie można ją pominąć. Budyń z dojarzałymi bananami jest tak słodki, że nie trzeba niczego więcej dodawać. Dlatego też dodałam cytrynę, żeby kontrastowała ze słodyczą budyniu. Słodyczy nadają również batony Zmiany Zmiany/ W nich również nie ma cukru, tylko słodycz z daktyli i fig. Ja użyłam Lewy Sierpowy i Kosmos. Każdy z nich ma inny kolor i nadają fajnej konsystencji tarcie, po przekrojeniu tarty są wyraźnie widoczne, a całość wygląda przez to ciekawie.  

Cytryny zamówiłam przez internet w Farmie Świętokrzyskiej. Przyjechały z Włoch i są bio. To widać i czuć. Dlatego też pozwoliłam sobie jedną zamrozić w całości, żeby użyć jej potem do tarty razem ze skórką.

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj budyń.
  • W rondlu rozgorzej mleko kokosowe.
  • W międzyczasie zblenduj mąkę z tapioki z odrobiną wody (tak aby nie było żadnych grudek) i dodaj do ciepłego mleka.
  • Gotuj wszystko około 2 minut, żeby mleko zgęstniało. Następnie dodaj agar-agar i jeśli będą grudki zmiksuj budyń blenderem na gładką masę. 
  • Następnie dodaj zmiksowane lub zgniecione banany (zależy jakiej konsystencji chcesz uzyskać budyń) i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj z mlekiem. 
  • Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
  • Potem przygotuj spód.
  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • W misie miksera zmieszaj jaja z przestudzonym olejem kokosowym, xylitolem i solą
  • W oddzielnym naczyniu przesiej mąki z sodą i połącz z wiórkami kokosowymi.
  • Dodaj mąki do masy jajecznej, cały czas mieszając. 
  • Wyłącz mikser i sprawdz rękami konsystencję ciasta, ma nie lepić się do rąk i być sprężyste. W razie potrzeby dodaj wiórków kokosowych.
  • Wysmaruj foremkę na ciasto olejem kokosowym i podsyp odrobiną mąki.
  • Wylep formę ciastem, tak żeby pokryła również brzegi do wysokość ok 1-5 - 2 cm. 
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz około 25 min.
  • Odstaw, żeby spód trochę przestygł.
  • W międzyczasie pokrój batony Zmiany Zmiany (możesz je kupić tutaj) na niewielkie kosteczki i ułóż na spodzie tarty.
  • Wylej wystudzony budyń, tak żeby pokrył batony.
  • Wstaw do lodówki do stężenia na ok 4 h, a najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia pokrój banana w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu tarty.
  • Wyjmij cytrynę z zamrażalnika i zetrzyj około połowy (całą, nie tylko skórkę) na banany.
  • Następnie przygotuj polewę taką jak tutaj (w tym przypadku nie używałam xylitolu w polewie) lub przy pomocy obieraczki do warzyw zrób wiórki z czekolady i posyp nimi tartę.

tarta bananowo-cytrynowa tarta bananowo-cytrynowa  tarta bananowo-cytrynowa tarta bananowo-cytrynowa tarta bananowo-cytrynowa 

Dodaj komentarz
  • Aleksandra Aleksandra
    2017-03-28 11:39

    Witam,co mozna uzyc do tarty zamiast batonow ? nie mam szans ich dostac.

  • Paleo Strefa
    2017-03-28 21:22

    Aleksandra - możesz użyć orzechów, daktyli albo owoców, albo innych dobrycvh gotowyych batonów, bo to juz jest taka fajna słodka gotowa mieszanka orzechów, owoców suszonych i miodu :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!