20 min.
3 szt.
smażenie
Składniki
  • CIASTO:
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej kokosowy do smażenia
  • NADZIENIE:
  • 250 g ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych)
  • 50 ml mleka lub śmietany kokosowej

dieta paleo

Przygotowanie:

  • Jaja wymieszaj z mlekiem.
  • Dodaj przesianą mąkę kokosową, sodę i sól.
  • Dobrze wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek.
  • Wylewaj na rozgrzaną patelnię (średnica 14 cm) i smaż na rumiano z każdej strony (UWAGA: odwracaj delikatnie, naleśniki są bardzo kruche)
  • Na usmażone naleśniki nakładaj ulubione owoce z gęstym mlekiem kokosowym, zawiń tak jak lubisz, ozdób całymi owocami i podawaj od razu. 

 

Doskonale smakują również z "twarożkiem" z wiórków kokosowych (zobacz ostatnie zdjęcie)

 

Jak zrobić "twarożek"?

 

SKŁADNIKI

 

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki mąki kokosowej

50 ml mleka kokosowego 

 

Wszystkie składniki mieszamy i gotowe! Powstanie konsystencja jak dobrze znanego wszystkim twarogu. Można smarować naleśniki, albo wkroić ogórka, rzodkiewkę lub szczypiorek i położyć na kanapkę np. taką bułkę z suszonymi pomidorami.

dieta paleo dieta paleoOmlet kokosowy z twarożkiem z wiórków

Dodaj komentarz
  • IG
    2016-06-30 15:18

    Naprawdę pyszne! Chociaż usmażyć naleśniki z obu stron jest sztuką. Ja zrobiłam to tylko z jednej strony i też wyszły pysznie.

  • JW
    2016-11-27 01:43

    Dobre aczkolwiek dodatek oleju avocado sprawił by że konsystencja naleśników nie była by za sucha.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!