20 min.
3 szt.
smażenie
Składniki
- CIASTO:
- 2 jaja
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- olej kokosowy do smażenia
- NADZIENIE:
- 250 g ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych)
- 50 ml mleka lub śmietany kokosowej
Przygotowanie:
- Jaja wymieszaj z mlekiem.
- Dodaj przesianą mąkę kokosową, sodę i sól.
- Dobrze wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek.
- Wylewaj na rozgrzaną patelnię (średnica 14 cm) i smaż na rumiano z każdej strony (UWAGA: odwracaj delikatnie, naleśniki są bardzo kruche)
- Na usmażone naleśniki nakładaj ulubione owoce z gęstym mlekiem kokosowym, zawiń tak jak lubisz, ozdób całymi owocami i podawaj od razu.
Doskonale smakują również z "twarożkiem" z wiórków kokosowych (zobacz ostatnie zdjęcie)
Jak zrobić "twarożek"?
SKŁADNIKI
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki kokosowej
50 ml mleka kokosowego
Wszystkie składniki mieszamy i gotowe! Powstanie konsystencja jak dobrze znanego wszystkim twarogu. Można smarować naleśniki, albo wkroić ogórka, rzodkiewkę lub szczypiorek i położyć na kanapkę np. taką bułkę z suszonymi pomidorami.
A tutaj wersja z mango i z "twarożkiem" z wiórków kokosowych.