45 min.
4 szaszłyki
grillowanie
Składniki
  • 400 gram wątróbki króliczej
  • 2 dowolne świeże papryki
  • 1 pomidor lima
  • 2 łyżki oleju kokosowego do grillowania
  • sól i pieprz
  • patyczki do szaszłyków
  • MARYNATA:
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 chlust octu balsamicznego
  • 4 suszone pomidory
  • ½ ostrej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • sok z ½ cytryny

szaszłyki z wątróbki

Co by tu jeszcze zrobić z wątróbki żeby się nie znudzić? A może szaszłyki? Czemu nie! Forma ma znaczenie. Intensywne przyprawy, których tutaj użyłam przykrywają zapach wątróbki, nieprzyjemny dla większości. Wyszedł mi wspaniały, wyrazisty obiad. Do tego grillowane warzywa i wszystko się w ustach rozpływa :)

Wiele osób pyta mnie gdzie kupuję wątróbkę z królika. Odkryłam ją już dawno na krakowskiem Starym Kleparzu u Gugulskiego. Żeby zrobić te szaszłyki można użyć jakiejkolwiek innej wątróbki (nie polecam kupować tych z supermarketu). Być może niektóre trzeba będzie wcześniej namoczyć przez parę godzin w wodzie, żeby zmiękły. Króliczej właściwie nie trzeba moczyć, a jeśli już to wystarczy godzina, żeby wątróbka zmiękła. 

Moje szaszłyki zjadłam z młodymi ziemniakami z pesto, na które przepis kiedy indziej.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie

 

Przygotowanie:

  • Wątróbkę oczyść z błonek i pokrój w kawałki o wielkości ok 2 cm
  • Przygotuj marynatę.
  • Pokrój drobno suszone pomidory, ostrą paprykę oraz miętę.
  • W miseczce połącz wszystkie składniki marynaty. Dobrze wymieszaj.
  • Odlej ok 1/3 marynaty, która będzie Ci służyła za sos do polania wątróbki.
  • Do pozostałej części marynaty włóż wątróbkę, wymieszaj i odstaw na 30 min do lodówki.
  • W międzyczasie namocz patyczki do szaszłyków (jeśli masz bambusowe), żeby podczas grillowania się nie spaliły.
  • Przygotuj papryki i pomidora do grillowania przecinając je wzdłuż. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych.
  • Po 30 min wyjmij wątróbkę z lodówki i nabij kawałki na patyczki do szaszłyków.
  • Na patelni grillowej rozgrzej olej kokosowy do wysokiej temperatury.
  • Zacznij najpierw grillować warzywa (z obu stron), które będą potrzebowały parę minut więcej, żeby się ugrillować.
  • Na tą samą patelnię dodaj wątróbkę i grilluj ok 1-2 min z każdej strony, lub tak jak lubisz pamiętając, że im bardziej surowa tym lepsza.
  • Dopraw wszystko solą i pieprzem, polej pozostałym sosem.
  • Podawaj z grillowanymi warzywami.

 szaszłyki z wąrtróbkiszaszłyki z wątróbkiszaszłyki z wątróbki

Dodaj komentarz
  • ANIA
    2017-01-31 18:08

    Moge uzyc drobiowej watrobki?

  • Paleo Strefa
    2017-02-01 19:07

    Ania, drobiowa tez moze byc, jakakolwiek. Każda będzie inna, ale każda się nadaje :) Smacznego!

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!