wolnowar tryb low 6-8h

 

Szaprana wołowina z wolnowaru

 

Gotowanie w wolnowarze daje niesamowitą wolność. Gulasze, szarpane mięsarosół to moje ulubione potrawy do przygotowania w wolnowarze. Dlaczego? Dlatego, że po prostu wrzucam wszystko do naczynia,
ustawiam na odpowiedni tryb low albo high i idę spać. A następnego dnia, mam gotowy obiad, który wystarczy zapakować do pudełka do pracy i gotowe.

 

Wiele osób mnie pyta, a co z rosołem. Przecież trzeba zbierać szumowiny, kiedy dodać warzywa...
Szumowin w ogólne nie trzeba zdejmować, one opadają same na dno i rosół jest klarowny i aromatyczny.
A warzywa do rosołu najlepiej dodać na około 2 h przed zakończeniem wolnoważenia. Będą odpowiednio ugotowane, nie rozgotowane.

 

Szarpana wołowina to jeszcze mniej pracy. Bo do niej wcale nie trzeba zaglądać podczas gotowania. Mięso cudownie się rozpada, jest delikatne i bardzo aromatyczne, bo parę godzin spędziło w towarzystwie przypraw.

 

SKŁADNIKI


1-1,5 kg wołowiny np. mostek, pieczeń, pręga
700 ml passaty
1 cebula
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżki świeżego oregano
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
mielony pieprz
1 łyżeczka soli kłodawskiej
szczypta ksylitolu
2 liście laurowe

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Mięso umyj, osusz. Odłóż.
  • Wędzoną paprykę, kmin, sól, pieprz i ksylitol zmieszaj razem.
  • Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do przypraw.
  • Wlej oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Natrzyj mieszanką mięso, bardzo dokładnie wmasowując przyprawy.
  • Natarte mięso przełóż do wolnowaru, zalej passatą, dodaj liście laurowe, oregano i pokrojoną na plastry cebulę.
  • Gotuj w trybie low przez 6-8h.
  • Idz spać, a rano obiad będzie gotowy.
  • Podawaj posypaną świeżym oregano, z bezglutenowym chlebkiem, ziemniakami, w naleśniku lub z kaszą gryczaną lub jaglaną.

 

Szarpana wołowina z wolnowaruSzarpana wołowina z wolnowaruSzarpana wołowina z wolnowaru

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!