1h
1 placek
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 duże jajo (lub 2 małe)
  • 5 daktyli
  • 1 łyżka xylitolu
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1 - 1,5 kg jabłek (szara reneta)
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki xylitolu
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cynamony cejlońskiego
  • PIANKA:
  • 2 białka
  • 3 łyżki xylitolu
  • sól
  • DODATKOWO:
  • cynamon do posypania ciasta

paleo szarlotka

Lubicie szarlotkę? Ja bardzo. To chyba najpopularniejsze ciasto na świecie. Czy to Apfel Strudel czy Apple Pie - jak zwał tak zwał odmian szarlotki są tysiące. 

Dziś przygotowałam wersję paleo, gdzie dominuje kokos (mąka, wiórki - tu kupisz najtańsze bio). Jeśli to dla Was za dużo kokosa możecie zrobić ten spód z mąki migdałowej i kasztanowej. Albo pomieszać kasztanową i kokosową. Jeśli masz możliwość kup prawdziwy cynamon cejloński (mielony). Ma zdecydowanie lepszy smak i piękniejszy zapach. Cynamon warto dodawać nie tylko do szarlotki, ale np. do koktajli czy granoli, bo ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i obniża poziom cukru we krwi.

Mimo, że składników jest sporo i wydawałoby się, że to pracochłonne ciasto to wcale tak nie jest. Robi się super szybko, a efekt jest naprawdę doskonały. 

Jedliśmy szarlotkę z bitą śmietaną i zmiksowanymi truskawkami. Ciepła szarlotka i zimna śmietana to miłe dla podniebienia połączenie. Dużo się dzieje. 

Smacznego :)

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj spód.
  • Daktyle zalej mocno ciepłą wodą i odstaw do zmiękczenia na 15 min. Potem je odsącz z wody i wrzuć do miksera z ostrzem, aby pociąć je na małe kawałki
  • Wrzuć pozostałe składniki do miksera i połącz wszystko na jednolitą masę.
  • Tortownicę (ok 24 cm średnicy) wysmaruj tłuszczem i posyp mąką kokosową, a następnie wylep ciastem formę (wyjdzie ok 1 - 1,5 cm wysokości).
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 10 min., żeby podpiec spód.
  • Następnie przygotuj masę jabłkową.
  • Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach. Jeśli będą miały za dużo wody odsącz je.
  • Dodaj pozostałe składniki masy i połącz.
  • Na lekko przestudzony spód wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię. 
  • Włóż do piekarnika i piecz w 180C przez 10 min.
  • W tym czasie zrób piankę.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na wysokich obrotach na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka i świecąca zacznij dodawać xylitol i ubijaj jeszcze chwilę.
  • Na podpieczone jabłka nałóż piankę i wyrównaj (możesz też zrobić esy floresy po swojemu).
  • Piecz kolejne 10 minut. 
  • Przestudzone ciasto posyp cynamonem.
  • Możesz podawać jeszcze ciepłą z bitą śmietaną albo musem owocowym.

paleo szarlotka z piankąpaleo szarlotka z pianką

paleo szarlotka z piankąpaleo szarlotka z pianką

Dodaj komentarz
  • Joanna Włodarczyk
    2016-01-13 09:27

    Wczoraj robiłam pierwszy raz. Mąż powiedział, że najlepsza szarlotka, jaką jadł :-) Dziękuję za przepis :-)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!