Ten przepis zdobędzie zaufanie wszystkich wielbicieli kruchych ciast. Jest lekkie, słodkie i kwaskowate zarazem, a spadające okruszki będziecie ochoczo zbierać palcem. Po prostu palce lizać.
A jego najważniejsza zaleta, to że jest bardzo proste w wykonaniu. Jeśli zabraknie Wam czasu na prażenie jabłek, po prostu zetrzyjcie je na tarce o grybych oczkach i surowe wysypcie na ciasto. Też się uda, a będzie jeszcze prostsze. Naprawdę trudno je odróżnić od jego glutenowego brata.
SKŁADNIKI
150 g mąki ryżowej
150 g mąki gryczanej
150 g masła
5 czubatych łyżek ksylitolu
1 jajo
szczypta soli
1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
5 czubatych łyżek ulubionego dżemu (u mnie rabarbarowy)
1 łyżka mąki kokosowej
garść orzechów włoskich
ksylitol w pudrze do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Mąki, zimne masło, ksylitol oraz sól wymieszaj rękoma do powstania kruszonki.
- Następnie dodaj jajo i wyrób gładkie ciasto.
- Wyrobione ciasto podziel na dwie części w stosunku 1/3 do 2/3 i włóż obie części do lodówki na około pół godziny.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cienkie półplasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Włóż jabłka do garnka z grubym dnem, dodaj cynamon i upraż. Osłudź. Jeśli jabłka oddadzą dużo wody, odlej.
- Tortownicę, o średnicy 25 cm, posmaruj tłuszczem i wysyp mąką ryżową. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy.
- Jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze rozwałkować, odrywaj kawałki i wylepiaj nimi tortownicę.
- Wierzch ciasta posyp mąką kokosową, następnie posmaruj dżemem oraz wyłóż jabłka i posiekane orzechy włoskie.
- Mniejszą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach i wysyp na jabłka.
- Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu ciasto posyp pudrem z ksylitolu.