Szarlotka na kruchym spodzie (bez glutenu)

 

Ten przepis zdobędzie zaufanie wszystkich wielbicieli kruchych ciast. Jest lekkie, słodkie i kwaskowate zarazem, a spadające okruszki będziecie ochoczo zbierać palcem. Po prostu palce lizać. 

 

A jego najważniejsza zaleta, to że jest bardzo proste w wykonaniu. Jeśli zabraknie Wam czasu na prażenie jabłek, po prostu zetrzyjcie je na tarce o grybych oczkach i surowe wysypcie na ciasto. Też się uda, a będzie jeszcze prostsze. Naprawdę trudno je odróżnić od jego glutenowego brata.  

 

 

SKŁADNIKI

 

150 g mąki ryżowej
150 g mąki gryczanej
150 g masła
5 czubatych łyżek ksylitolu
1 jajo
szczypta soli
1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
5 czubatych łyżek ulubionego dżemu (u mnie rabarbarowy)
1 łyżka mąki kokosowej
garść orzechów włoskich
ksylitol w pudrze do posypania

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Mąki, zimne masło, ksylitol oraz sól wymieszaj rękoma do powstania kruszonki.
  • Następnie dodaj jajo i wyrób gładkie ciasto.
  • Wyrobione ciasto podziel na dwie części w stosunku 1/3 do 2/3 i włóż obie części do lodówki na około pół godziny.
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cienkie półplasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Włóż jabłka do garnka z grubym dnem, dodaj cynamon i upraż. Osłudź. Jeśli jabłka oddadzą dużo wody, odlej. 
  • Tortownicę, o średnicy 25 cm, posmaruj tłuszczem i wysyp mąką ryżową. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy.
  • Jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze rozwałkować, odrywaj kawałki i wylepiaj nimi tortownicę.
  • Wierzch ciasta posyp mąką kokosową, następnie posmaruj dżemem oraz wyłóż jabłka i posiekane orzechy włoskie.
  • Mniejszą część ciasta zetrzyj na grubych oczkach i wysyp na jabłka.
  • Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu ciasto posyp pudrem z ksylitolu.

Szarlotka na kruchym spodzieSzarlotka na kruchym spodzie (bez glutenu)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!