Szarlotka na krychym cieście (paleo)

 

 

Są już młode jabłka. I właśnie je wykorzystałam w tym przepisie.

Zwykle jesień kojarzy się z szarlotką, ale przy takiej ilości jabłek jakie dostałam od koleżanki, grzechem byłoby nie upiec czegoś pysznego.

Jabłka to nasz polski owoc nr 1. Dlatego u mnie na blogu znajdzicie przepis na niejedną szarlotkęjabłecznik czy muffiny z jabłkami. Tutaj jakiś czas temu zebrałam dla Was aż 14 przepisów na desery z wykorzystaniem jabłek.

No to do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI

 

2 szklanki (szklanka 200 ml) mąki kokosowej
1 szklanka mąki z tapioki/ziemniaczanej + 1 łyżka do jabłek
150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła/oleju kokosowego
100 g ksylitolu/cukru kokosowego/trzcinowego + 20 g do prażenia jabłek
2 jaja
szczypta sody
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1 kg jabłek

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Mąki, masło, 100 g ksylitolu oraz sól wymieszaj rękoma do powstania kruszonki.
  • Następnie dodaj jaja i wymieszaj dokładnie. Konsystencja ciasta powinna dać łatwo uformować się w kulę. Jednak kiedy chcielibyście je rozwałkować to będzie się kruszyć i przypominać kruszonkę. Tak ma być (patrz moje rady poniżej).
  • Jeśli ciasto będzie zbyt mokre, dodaj odrobinę mąki kokosowej lub z tapioki.
  • Ciasto podziel na dwie części w stosunku 1/3 do 2/3.
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cienkie półplasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Włóż jabłka do garnka z grubym dnem, dodaj resztę ksylitolu, cynamon i upraż. Dodaj 1 łyżkę mąki z tapioki i wymieszaj dokładnie.
  • Jeśli jabłka oddadzą dużo wody, odlej. Osłudź.
  • Tortownicę, o średnicy 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyłóż dno oraz boki tortownicy.
  • Ciasta nie trzeba wałkować, można odrywać kawałki i wylepiać nimi tortownicę.
  • Na wierzch ciasta wyłóż jabłka.
  • Mniejszą część ciasta poodrywaj rękami i wysyp na jabłka.
  • Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

MOJE RADY

  • Mąka kokosowa jest dość kapryśna, ponieważ bardziej niż pozostałe mąki chłonie płyny jak szalona. Mąka kokosowa od każdego producent jest trochę inna, dlatego zwarcajcie uwagę na to jaką ciasto ma mieć konsystencję. Być może trzeba będzie jej dodać ciut mniej lub więcej w zależności od producenta. 
  • Zamiast męczyć się z wałkowaniem ciasta, żeby je przenieść do foremki do pieczenia, najprościej będzie je rwać rękami na mniejsze kawałki i częściami wklejać do formy. 
  • Sprawdzajcie ciasto w czasie pieczenia, bo mąka kokosowa łatwo się przypala. W takim wypadku pod koniec pieczenia, możecie ją przykryć papierem do pieczenia.

 

Szarlotka na kruchym cieście (paleo)Szarlotka na kruchym cieście (paleo)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!