Składniki
- SPÓD:
- duża garść orzechów włoskich
- duża garść suszonych wydrylowanych daktyli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- MUS:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 czubata łyżka kakao
- ½ banana
- 1 łyżka soku z cytryny
- DODATKOWO:
- garść płatków kokosowych
Surowe, nie poddane żadnej obróbce termicznej jedzenie jest dla człowieka najlepsze, bo zachowuje więcej wartości odżywczych. Te surowe babeczki nie dość, że są super proste i szybkie to jeszcze smaczne i zdrowe. W przepisie nie ma ani szczypty cukru. Spód jest słodki dzięki naturalnej słodyczy suszonych daktyli. Upewnijcie się, że kupujecie te bez siarki, z pestkami, takie które są duże i miękkie, a nie małe wysuszone, pozbawione wody i twarde. Jest ogromna różnica w smaku i jakości.
Babeczki trzeba przechowywać w lodówce, bo inaczej spody zrobią się za miękkie, a mus może wypłynąć. Ja swoje babeczki zrobiłam w dwóch wersjach – z musem z samego awokado i soku z cytryny (to po to, żeby awokado szybko nie pociemniało), a do części dodałam kakao i banana. Obie wersje mi pasują.
Taki deser pozbawiony jest wyrzutów sumienia. Właściwie to nie deser, a zdrowa przekąska składająca się w przeważającej części z dobrego tłuszczu (awokado, olej kokosowy, wiórki kokosowe, orzechy). Ja serwowałabym je zarówno do kawy jak i na kolację.
Smacznego.
Przygotowanie:
- Składniki spodu wrzucić do miksera z ostrzem i utrzeć na gładką masę.
- Wcisnąć masę w formy od muffinek lub babeczek.
- Wstawić do zamrażarki na 30 min.
- W międzyczasie obrać awokado i wrzucić z pozostałymi składnikami musu do miksera z ostrzem.
- Zmiksować na gładką masę.
- Spody wyjąć z zamrażarki i napełnić je musem.
- Można posypać płatkami kokosowymi.
Gotowe!