45 min.
8 szt.
bez pieczenia
Składniki
  • SPÓD:
  • duża garść orzechów włoskich
  • duża garść suszonych wydrylowanych daktyli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • MUS:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 czubata łyżka kakao
  • ½ banana
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • garść płatków kokosowych

surowe babeczki paleo

Surowe, nie poddane żadnej obróbce termicznej jedzenie jest dla człowieka najlepsze, bo zachowuje więcej wartości odżywczych. Te surowe babeczki nie dość, że są super proste i szybkie to jeszcze smaczne i zdrowe. W przepisie nie ma ani szczypty cukru. Spód jest słodki dzięki naturalnej słodyczy suszonych daktyli. Upewnijcie się, że kupujecie te bez siarki, z pestkami, takie które są duże i miękkie, a nie małe wysuszone, pozbawione wody i twarde. Jest ogromna różnica w smaku i jakości.

Babeczki trzeba przechowywać w lodówce, bo inaczej spody zrobią się za miękkie, a mus może wypłynąć. Ja swoje babeczki zrobiłam w dwóch wersjach – z musem z samego awokado i soku z cytryny (to po to, żeby awokado szybko nie pociemniało), a do części dodałam kakao i banana. Obie wersje mi pasują.

Taki deser pozbawiony jest wyrzutów sumienia. Właściwie to nie deser, a zdrowa przekąska składająca się w przeważającej części z dobrego tłuszczu (awokado, olej kokosowy, wiórki kokosowe, orzechy). Ja serwowałabym je zarówno do kawy jak i na kolację.

Smacznego.

Przygotowanie:

  • Składniki spodu wrzucić do miksera z ostrzem i utrzeć na gładką masę.
  • Wcisnąć masę w formy od muffinek lub babeczek.
  • Wstawić do zamrażarki na 30 min.
  • W międzyczasie obrać awokado i wrzucić z pozostałymi składnikami musu do miksera z ostrzem.
  • Zmiksować na gładką masę.
  • Spody wyjąć z zamrażarki i napełnić je musem.
  • Można posypać płatkami kokosowymi. 
    Gotowe!

surowa babeczka z awokadosurowe babeczki paleo  surowe babeczki paleo surowe babeczki paleo

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!