50 min.
8-10 kawałków
pieczenie

Strudel z jabłkami (bez glutenu)

Prawdziwy strudel będzie chyba niemożliwy do wykonania przy użyciu moich bezglutenowych mąk. Ale nic nie szkodzi. Udało mi się zrobić coś na kształt strudla, który kojarzy mi się z licznymi wakacjami w austriackich Alpach. Do strudla zawsze zamawialiśmy pyszną kawę, której jakość nawet wysoko w górach jest po prostu niezrównana. 

Moja wersja strudla jest inna. Ciasto jest kruche, a zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam żurawinę, bo nie przepadamy w domu za rodzynkami.  Niemniej jednak ciasto prezentuje się wspaniale i równie dobrze smakuje. 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

(ok. 8-10 kawałków)

Suche składniki:

2 miarki* mąki sorgo
1,5 miarki mąki z tapioki
1/2 miarki mąki kokosowej
2 łyżki cukru kokosowego
1 łyżeczka sody
 

Mokre składniki:


1 jajo
4 czubate łyżki masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki octu jabłkowego

*miarka = 100 ml

Opcjonalnie: sproszkowany ksylitol do posypania

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE


2 małe jabłka
1 łyżka miodu
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka mąki kokosowej
1 łyżka roztopionego masła
+ do posmarowania ciasta

 

 

PRZYGOTOWANIE 

 

  • Rozgrzej piekarnik do 220C.
  • Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  • Suche składniki zmieszaj ze sobą i dodaj mokre składniki.
  • Wymieszaj wszystko na gładką masę.
  • Gdyby ciasto lepiło się do rąk, dodaj odrobinę mąki z tapioki.
  • Ostaw ciasto na czas przygotowania nadzienia.
  • Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na cieniusieńkie półplasterki.
  • Żurawinę zalej gorącą wodą na 2-3 minuty. Odsącz z wody.
  • Orzechy pokrój na małe kawałki lub zmiel młynkiem na mąkę.
  • Włóż jabłka do miski i dodaj miód, mąkę kokosową, orzechy, odsączoną żurawinę i masło.
  • Połącz składniki, tak aby jabłka dokładnie pokryły się bakaliami.
  • Przygotuj papier do pieczenia i nasmaruj go odrobiną masła lub oleju kokosowego, aby ciasto łatwo można było zrolować.
  • Rozłóż ciast na papierze i rozwałkuj w kształt prostokąta (nie musi być perfekcyjne) na grubość około 3 mm.
  • Na dłuższym krańcu ciasta rozłóż masę jabłkową, tak aby zajęła około 4-5 cm miejsca od brzegu.
  • Resztę ciasta posmaruj cienką warstwą płynnego masła przy użyciu pędzelka lub dłoni.
  • Zawiń brzeg ciasta od strony masy pomagając sobie papierem (wtedy ciasto sprawniej się roluje i nie pęka)
    przyciskając delikatnie ciasto do masy tworząc ścisły walec.
  • Końcówki ciasta zmiń do środka, tak aby jabłka były szczelnie zamknięte w cieście.
  • Przełóż ciasto razem z papierem na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika (góra-dół)
    na około 20 minut od czasu do czasu sprawdzając czy wierzch ciasta się nie przypala.

 

MOJE RADY

 

  • zamiast mąki z sorgo możecie użyć jaglanej, tapioki lub białej ryżowej.
  • orzechy włoskie możecie zamienić na inne ulubione.
  • jeśli podczas rolowania ciasto będzie pękało, należy je delikatnie zlepić palcami.

 

Strudel z jabłkami (bez glutenu0Strudel z jabłkami (bez glutenu)Strudel z jabłkami (bez glutenu)Strudel z jabłkami (bez glutenu)

 

Dodaj komentarz
  • Krystyna
    2017-01-10 10:21

    Serio sorgo?

  • Paleo Strefa
    2017-01-10 21:46

    tak, sorgo. To takie afrykańskie proso. Wybrałam sorgo bo znudziałam się jaglanką, i poza tym sorgo ma jak dla mnie bardziej neutralny smak, ale można tę mąkę zamienić na inna opisaną we wpisie. Takie różne "dziwne" mąki można kupić w internecie np. w biosklep.com.pl

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!