Prawdziwy strudel będzie chyba niemożliwy do wykonania przy użyciu moich bezglutenowych mąk. Ale nic nie szkodzi. Udało mi się zrobić coś na kształt strudla, który kojarzy mi się z licznymi wakacjami w austriackich Alpach. Do strudla zawsze zamawialiśmy pyszną kawę, której jakość nawet wysoko w górach jest po prostu niezrównana.
Moja wersja strudla jest inna. Ciasto jest kruche, a zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam żurawinę, bo nie przepadamy w domu za rodzynkami. Niemniej jednak ciasto prezentuje się wspaniale i równie dobrze smakuje.
SKŁADNIKI NA CIASTO
(ok. 8-10 kawałków)
Suche składniki:
1,5 miarki mąki z tapioki
1/2 miarki mąki kokosowej
2 łyżki cukru kokosowego
1 łyżeczka sody
Mokre składniki:
1 jajo
4 czubate łyżki masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
*miarka = 100 ml
Opcjonalnie: sproszkowany ksylitol do posypania
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
2 małe jabłka
1 łyżka miodu
garść suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka mąki kokosowej
1 łyżka roztopionego masła
+ do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej piekarnik do 220C.
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Suche składniki zmieszaj ze sobą i dodaj mokre składniki.
- Wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Gdyby ciasto lepiło się do rąk, dodaj odrobinę mąki z tapioki.
- Ostaw ciasto na czas przygotowania nadzienia.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na cieniusieńkie półplasterki.
- Żurawinę zalej gorącą wodą na 2-3 minuty. Odsącz z wody.
- Orzechy pokrój na małe kawałki lub zmiel młynkiem na mąkę.
- Włóż jabłka do miski i dodaj miód, mąkę kokosową, orzechy, odsączoną żurawinę i masło.
- Połącz składniki, tak aby jabłka dokładnie pokryły się bakaliami.
- Przygotuj papier do pieczenia i nasmaruj go odrobiną masła lub oleju kokosowego, aby ciasto łatwo można było zrolować.
- Rozłóż ciast na papierze i rozwałkuj w kształt prostokąta (nie musi być perfekcyjne) na grubość około 3 mm.
- Na dłuższym krańcu ciasta rozłóż masę jabłkową, tak aby zajęła około 4-5 cm miejsca od brzegu.
- Resztę ciasta posmaruj cienką warstwą płynnego masła przy użyciu pędzelka lub dłoni.
- Zawiń brzeg ciasta od strony masy pomagając sobie papierem (wtedy ciasto sprawniej się roluje i nie pęka)
przyciskając delikatnie ciasto do masy tworząc ścisły walec. - Końcówki ciasta zmiń do środka, tak aby jabłka były szczelnie zamknięte w cieście.
- Przełóż ciasto razem z papierem na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika (góra-dół)
na około 20 minut od czasu do czasu sprawdzając czy wierzch ciasta się nie przypala.
MOJE RADY
- zamiast mąki z sorgo możecie użyć jaglanej, tapioki lub białej ryżowej.
- orzechy włoskie możecie zamienić na inne ulubione.
- jeśli podczas rolowania ciasto będzie pękało, należy je delikatnie zlepić palcami.