35 min.
2
smażenie
Składniki
  • MIĘSO:
  • 2 kawałki mięsa wołowego (na stek) ok. 200 g. sztuka
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie łyżka tłuszczu gęsiego
  • PUREE Z BROKUŁU:
  • 1 średni brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki dobrego masła
  • sól
  • pieprz
  • POMARAŃCZOWY SOS:
  • 120 ml jogurtu koziego
  • 50 g sera feta
  • 1 mała czerwona papryczka (lekko pikantna)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 stek

Przygotowanie

  • Rozgrzej bardzo mocno patelnię (najlepiej grillową - jeśli nie masz grillowej użyj tłuszczu gęsiego),
  • W międzyczasie delikatnie rozbij kawałki mięsa między dwiema warstwami folii spożywczej.
  • Przypraw pieprzem z obu stron.
  • Mięso połóż na rozgrzaną patelnię i nie ruszaj przez pierwszą minutę.
  • Smaż z obu stron tak jak lubisz (mocno wysmażone, średnio lub krwiste).
  • Ugotuj brokuł al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
  • Posiekaj cebulę i czosnek w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek, mieszając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodaj do garnka brokuły.
  • Chwilę podsmaż, po czym wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Przypraw solą i pieprzem.
  • Porcjuj przy pomocy łyżki do nakładania ziemniaków.
  • Na końcu posól do smaku.
  • Wszystkie składniki sosu włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Gotowe.

 stek    stek

 

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!