35 min.
2
smażenie
Składniki
- MIĘSO:
- 2 kawałki mięsa wołowego (na stek) ok. 200 g. sztuka
- sól
- pieprz
- opcjonalnie łyżka tłuszczu gęsiego
- PUREE Z BROKUŁU:
- 1 średni brokuł
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki dobrego masła
- sól
- pieprz
- POMARAŃCZOWY SOS:
- 120 ml jogurtu koziego
- 50 g sera feta
- 1 mała czerwona papryczka (lekko pikantna)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej bardzo mocno patelnię (najlepiej grillową - jeśli nie masz grillowej użyj tłuszczu gęsiego),
- W międzyczasie delikatnie rozbij kawałki mięsa między dwiema warstwami folii spożywczej.
- Przypraw pieprzem z obu stron.
- Mięso połóż na rozgrzaną patelnię i nie ruszaj przez pierwszą minutę.
- Smaż z obu stron tak jak lubisz (mocno wysmażone, średnio lub krwiste).
- Ugotuj brokuł al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
- Posiekaj cebulę i czosnek w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek, mieszając, żeby czosnek się nie przypalił. Dodaj do garnka brokuły.
- Chwilę podsmaż, po czym wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Przypraw solą i pieprzem.
- Porcjuj przy pomocy łyżki do nakładania ziemniaków.
- Na końcu posól do smaku.
- Wszystkie składniki sosu włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Gotowe.