30 min.
2
smażenie, gotowanie
Składniki
- SOS:
- 1 biała kiełbasa
- 3 wątróbki kurze
- 1 pomidor malinowy
- 1/3 kubka pomidorów w puszce
- 4 liście jarmużu
- garść czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ½ ostrej papryczki
- świeże oregano, szałwia
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- "MAKARON":
- 1 duża, prosta cukinia
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie
Przygotowanie:
- Kiełbasę obierz z osłonki, wątróbki oczyść i wszystko zmiel w maszynce do mięsa bądź używając elektrycznego miksera z ostrzem.
- Pokrój czosnek w plasterki a papryczkę na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż mięso z czosnkiem i papryką.
- Smaż chwilę, następnie dodaj pokrojonego pomidora malinowego oraz pomidory w puszce dla uzyskania sosu.
- Dodaj poszarpane liście jarmużu i świeże zioła oraz oliwki. Chwilę podsmaż tak, aby jarmuż się nie rozleciał.
- Przypraw do smaku.
- Surową cukinię potnij na paski w kształt spaghetti. Tutaj nożyk do
takiego cięcia: http://jemysobie.blogspot.com/2013/08/spaghetti-z-cukinii.html - Pociętą cukinię możesz również przelać wrzątkiem, jeśli nie lubisz surowej.
- Cukinię polej sosem i przybierz świeżym oregano. Zjadaj od razu.