Ten ostry sos idealnie nadaje się do zapiekanek warzywno mięsnych, jako sos do makaronu
albo bezglutenowej pizzy. Możecie nim również polać swoje naleśniki na wytrawno albo tortille z szarpaną wieprzowiną.
Co więcej, nada charakteru łagodnemu pasztetowi warzywnemu, plackom z batata, a nawet kebabowi.
SKŁADNIKI
1 szklanka passaty
1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
1 łyżka chilli w proszku lub więcej jeśli lubisz bardzo ostro
1/2 łyżeczki kminu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj chilli i kmin.Wymieszaj i smaż około 1 minuty.
- Wlej passatę, wodę lub bulion drobiowy. Zagotuj.
- Do szklanki wlej około kieliszka wody i rozpuść w niej mąkę ziemniaczaną.
- Powoli wlej do sosu, zamieszaj i gotuj około 5 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Posól i popieprz do smaku.