Sos pomidorowy z chilli (bez glutenu)

 

Ten ostry sos idealnie nadaje się do zapiekanek warzywno mięsnych, jako sos do makaronu
albo bezglutenowej pizzy. Możecie nim również polać swoje naleśniki na wytrawno albo tortille z szarpaną wieprzowiną.

Co więcej, nada charakteru łagodnemu pasztetowi warzywnemu, plackom z batata, a nawet kebabowi.

 

SKŁADNIKI

 

1 szklanka passaty
1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
1 łyżka chilli w proszku lub więcej jeśli lubisz bardzo ostro
1/2 łyżeczki kminu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • W garnku rozgrzej oliwę, dodaj chilli i kmin.Wymieszaj i smaż około 1 minuty.
  • Wlej passatę, wodę lub bulion drobiowy. Zagotuj.
  • Do szklanki wlej około kieliszka wody i rozpuść w niej mąkę ziemniaczaną.
  • Powoli wlej do sosu, zamieszaj i gotuj około 5 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Posól i popieprz do smaku.

 

 

 Soso pomidorowy z chilli (bez glutenu)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!