1h
4
smażenie, pieczenie
Składniki
  • MIĘSO:
  • 4 plastry dobrego polskiego schabu bez kości
  • PANIERKA:
  • mąka z tapioki (lub ziemniaczana)
  • 1 jajo ekologiczne
  • 3 szczypty ziaren czarnuszki
  • 3 szczypty ziaren kminku
  • sól
  • pieprz
  • FRYTKI:
  • 2 średnie selery
  • 2 małe pietruszki
  • szczypta czarnuszki
  • sól
  • pieprz
  • SURÓWKA:
  • 1/2 grapefruita
  • 1 jabłko kosztela
  • 2 garście jarmużu
  • DODATKOWO:
  • słonina do smażenia kotletów i pieczenia frytek

Schabowy z frytkami (paleo)

Dobry schaboszczak nie jest zły. Ostatnio jemy ciągle wątróbkę, jagnięcinę (tu kupuję swoją), dziczyznę. Nie mówię, że to niesmaczne mięsa, ale nie pamiętam kiedy jadłam normalnego schabowego w panierce. Polska klasyka.

Można przygotować schab po prostu na grilu, bez panierki. Ale to nie będzie to samo. Mieliśmy ochotę na panierkę. Wiem, że wielu z Was ma problem z czego zrobić paleo panierkę. Ja robię najprostszą. Używam albo mąki ziemniaczanej, albo mąki z tapioki i jajo. I to by było na tyle. Czasem dodaję przyprawy jak dziś czarnuszkę i kminek - bo je uwielbiam. Czasem mąki mieszam z ostropestem (to ten co wspomaga pracę wątroby). 

Nie używam żadnych orzechów do panierki. Dlaczego? Bo się łatwo przypalają i co mi po takich zwęglonych migdałach, z których zostały tylko toksyczne tłuszcze trans. 

Poza tym taka prosta panierka z w/w, neutralnych w smaku mąk, moim zdaniem najbardziej przypomina klasyczną. 

Co do frytek, to ostatnio zasmakowałam w belgijskich na krakowskim Kazimierzu (ślinotok), ale te z selera czy pietruszki (a szczególnie z selera), niejednego już zaskoczyły (pozytywnie) swoim smakiem. Koniecznie dużo morskiej lub himalajskiej soli i to jest to. 

Co do surówki to bardzo lubię połączenie jarmużu z owocami -  jabłkiem, grapefruitem czy gruszką. Robiłam też z dodatkiem daktyli (pycha). Jarmuż teraz można kupić wszędzie. Ja kupuję w Biedronce taki pakowany w foli. Wiem, że to nie jest idealne rozwiązanie, ale cóż. Czytałam, że jarmuż jest jednym z mniej wymagających warzyw i nie trzeba do jego uprawy stosować środków chemicznych więc jest szansa, że się tak szybko nie otruję. Poza tym jarmuż działa antynowotworowo, ma dużo kwasu foliowego i witaminę K. Warto go jeść. 

Wiele osób mnie pyta skąd mam te drewniane kubeczki, miseczki i łyżki, których używam do prezentacji swoich dań. Otóż to dzieło mojego Witolda - Pana Złotej Rączki, Artysty Zdolniachy, który w ramach relaksu i odstresowania rzeźbi w drewnie. Więc mam naczynia jedyne w swoim rodzaju. Nikt takich nie ma, bo nie ma dwóch takich samych. 

Przygotowanie:

  • Najpierw oczyszczamy selera i pietruszkę i kroimy jak na frytki. Ja pokroiłam pietruszkę w plastry. Nastawiamy piekarnik na termoobieg na 200C. Na blachę wsypujemy warzywa z kilkoma plastrami słonimy i przyprawami i pieczemy ok 40 min. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się róno upiekły. 
  • W międzyczasie rozbijamy mięso. Najłatwiej zrobić to, wkładając umyte i osuszone kawałki mięsa między dwie warstwy foli spożywczej ułożonej na desce do krojenia. Przy pomocy tłuczka do mięsa dokładnie rozbijamy schab na cienki plaster. W ten sposób mamy i deskę i tłuczek czysty, a folię wyrzucamy.
  • Solimy mięso i pieprzymy. Odkładamy.
  • Robimy panierkę. Na jeden talerz rozbijamy jajo i bełtamy widelcem na gładko. Na drugi talerz sypiemy mąkę i przyprawy. Mieszamy, żeby przyprawy połączyły się z mąką.
  • Kawałki schabu maczamy raz z jaju, raz w mące obtaczając w panierce równo z obu stron. 
  • Wytapiamy słoninę na patelni i smażywmy schabowe na tłuszczu, na średnim ogniu, aż do rumianej skórki.
  • Przygotowujemy surówkę.
  • Gotujemy w czajniku wrzątek i przelewamy nim jarmuż. Następnie na sitku kąpiemy w zimnej wodzie. Pozbawiamy jarmuż najtwardszych części i pozostawiamy do odcieknięcia.
  • W międzyczasie myjemy jabłka i grapefruit. Grapefruit oczyszczamy również z białej skórki.
  • Owoce kroimi na mniejsze części (słupki lub plastry - jak lubisz) i łączymy z jarmużem. Nie potrzeba już więcej przypraw do surówki, z owoców zrobi się naturalny sos. 

schabowy (paleo)schabowy z frytkami (paleo)   schabowy z frytkami (paleo) schabowy z frytkami (paleo)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!