Składniki
- MIĘSO:
- 4 plastry dobrego polskiego schabu bez kości
- PANIERKA:
- mąka z tapioki (lub ziemniaczana)
- 1 jajo ekologiczne
- 3 szczypty ziaren czarnuszki
- 3 szczypty ziaren kminku
- sól
- pieprz
- FRYTKI:
- 2 średnie selery
- 2 małe pietruszki
- szczypta czarnuszki
- sól
- pieprz
- SURÓWKA:
- 1/2 grapefruita
- 1 jabłko kosztela
- 2 garście jarmużu
- DODATKOWO:
- słonina do smażenia kotletów i pieczenia frytek
Dobry schaboszczak nie jest zły. Ostatnio jemy ciągle wątróbkę, jagnięcinę (tu kupuję swoją), dziczyznę. Nie mówię, że to niesmaczne mięsa, ale nie pamiętam kiedy jadłam normalnego schabowego w panierce. Polska klasyka.
Można przygotować schab po prostu na grilu, bez panierki. Ale to nie będzie to samo. Mieliśmy ochotę na panierkę. Wiem, że wielu z Was ma problem z czego zrobić paleo panierkę. Ja robię najprostszą. Używam albo mąki ziemniaczanej, albo mąki z tapioki i jajo. I to by było na tyle. Czasem dodaję przyprawy jak dziś czarnuszkę i kminek - bo je uwielbiam. Czasem mąki mieszam z ostropestem (to ten co wspomaga pracę wątroby).
Nie używam żadnych orzechów do panierki. Dlaczego? Bo się łatwo przypalają i co mi po takich zwęglonych migdałach, z których zostały tylko toksyczne tłuszcze trans.
Poza tym taka prosta panierka z w/w, neutralnych w smaku mąk, moim zdaniem najbardziej przypomina klasyczną.
Co do frytek, to ostatnio zasmakowałam w belgijskich na krakowskim Kazimierzu (ślinotok), ale te z selera czy pietruszki (a szczególnie z selera), niejednego już zaskoczyły (pozytywnie) swoim smakiem. Koniecznie dużo morskiej lub himalajskiej soli i to jest to.
Co do surówki to bardzo lubię połączenie jarmużu z owocami - jabłkiem, grapefruitem czy gruszką. Robiłam też z dodatkiem daktyli (pycha). Jarmuż teraz można kupić wszędzie. Ja kupuję w Biedronce taki pakowany w foli. Wiem, że to nie jest idealne rozwiązanie, ale cóż. Czytałam, że jarmuż jest jednym z mniej wymagających warzyw i nie trzeba do jego uprawy stosować środków chemicznych więc jest szansa, że się tak szybko nie otruję. Poza tym jarmuż działa antynowotworowo, ma dużo kwasu foliowego i witaminę K. Warto go jeść.
Wiele osób mnie pyta skąd mam te drewniane kubeczki, miseczki i łyżki, których używam do prezentacji swoich dań. Otóż to dzieło mojego Witolda - Pana Złotej Rączki, Artysty Zdolniachy, który w ramach relaksu i odstresowania rzeźbi w drewnie. Więc mam naczynia jedyne w swoim rodzaju. Nikt takich nie ma, bo nie ma dwóch takich samych.
Przygotowanie:
- Najpierw oczyszczamy selera i pietruszkę i kroimy jak na frytki. Ja pokroiłam pietruszkę w plastry. Nastawiamy piekarnik na termoobieg na 200C. Na blachę wsypujemy warzywa z kilkoma plastrami słonimy i przyprawami i pieczemy ok 40 min. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się róno upiekły.
- W międzyczasie rozbijamy mięso. Najłatwiej zrobić to, wkładając umyte i osuszone kawałki mięsa między dwie warstwy foli spożywczej ułożonej na desce do krojenia. Przy pomocy tłuczka do mięsa dokładnie rozbijamy schab na cienki plaster. W ten sposób mamy i deskę i tłuczek czysty, a folię wyrzucamy.
- Solimy mięso i pieprzymy. Odkładamy.
- Robimy panierkę. Na jeden talerz rozbijamy jajo i bełtamy widelcem na gładko. Na drugi talerz sypiemy mąkę i przyprawy. Mieszamy, żeby przyprawy połączyły się z mąką.
- Kawałki schabu maczamy raz z jaju, raz w mące obtaczając w panierce równo z obu stron.
- Wytapiamy słoninę na patelni i smażywmy schabowe na tłuszczu, na średnim ogniu, aż do rumianej skórki.
- Przygotowujemy surówkę.
- Gotujemy w czajniku wrzątek i przelewamy nim jarmuż. Następnie na sitku kąpiemy w zimnej wodzie. Pozbawiamy jarmuż najtwardszych części i pozostawiamy do odcieknięcia.
- W międzyczasie myjemy jabłka i grapefruit. Grapefruit oczyszczamy również z białej skórki.
- Owoce kroimi na mniejsze części (słupki lub plastry - jak lubisz) i łączymy z jarmużem. Nie potrzeba już więcej przypraw do surówki, z owoców zrobi się naturalny sos.