SKŁADNIKI
500 g schabu bez kości
3-4 spore grzyby leśne
smalec do smażenia
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki masła
1/2 cebuli
świeży tymianek
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-36%
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Na dużej patelni rozgrzej smalec i podsmaż posiekaną cebulę, następnie włóż plastry schabu i obsmaż na dużym ogniu z obu stron, aż do zarumienienia.
- Wlej około 1,5 szklanki wody (w czasie gotowania, w razie potrzeby możesz dolać wody), dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, dodaj listki laurowe i ziele angielskie.
- Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na plasterki. Wrzuć do mięsa i dodaj masło.
- Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz., aż do miękkości mięsa.
- Na końcu przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Zahartuj śmietanę odrobiną sosu i wlej do garnka. Zagotuj.
- Możesz podawać z gotowaną fasolką szparagową lub z puree z kalafiora.
BTW: całość B:100g, T: 120g, W: 21g
kcal: całość 1572