Schab w sosie grzybowym

 

SKŁADNIKI

 

500 g schabu bez kości
3-4 spore grzyby leśne
smalec do smażenia
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki masła
1/2 cebuli
świeży tymianek
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-36%
sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE

 

  • Na dużej patelni rozgrzej smalec i podsmaż posiekaną cebulę, następnie włóż plastry schabu i obsmaż na dużym ogniu z obu stron, aż do zarumienienia.
  • Wlej około 1,5 szklanki wody (w czasie gotowania, w razie potrzeby możesz dolać wody), dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, dodaj listki laurowe i ziele angielskie.
  • Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na plasterki. Wrzuć do mięsa i dodaj masło.
  • Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz., aż do miękkości mięsa.
  • Na końcu przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Zahartuj śmietanę odrobiną sosu i wlej do garnka. Zagotuj.
  • Możesz podawać z gotowaną fasolką szparagową lub z puree z kalafiora.

 

BTW:  całość B:100g, T: 120g, W: 21g

kcal: całość 1572

Schab w sosie grzybowym (keto)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!