10 min.
4
Składniki
  • 500 g upieczonych/ugotowanych buraków
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść płatków migdałowych
  • Dobry chrzan
  • SOS:
  • sok z małej cytryny
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz

paleo sałatka

Buraków w czasie świąt mamy pod dostatkiem. A oto jak możemy wykorzystać ich nadmiar, np. z barszczu. Jeśli masz więcej czasu, możesz specjalnie upiec buraki – są smaczniejsze. Owiń każdego buraka w folię do pieczenia, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na ok. 2 h do piekarnika (180C). Sprawdź patyczkiem czy są miękkie i odpowiednio skróć lub wydłuż czas pieczenia.

Jeśli zostało Ci jeszcze trochę bakalii z pieczenia piernika, to masz gotową przystawkę lub dodatek do głównego dania. Do tego proponuję ożywczy, słodko-ostry sos, który świetnie komponuje się z burakiem i bakaliami. 

Przepis na chlebek ze zdjęcia znajdziecie tutaj.

Przygotowanie:

  • Pokrój buraki w kostkę. Ułóż na talerzu lub w salaterce.
  • Przygotuj sos mieszając dokładnie wszystkie jego składniki.
  • Dopraw solą i pieprzem wg swoich preferencji.
  • Buraki posyp orzechami i płatkami migdałowymi, polej równo gotowym sosem.
  • Udekoruj chrzanem.
  • Odstaw do lodówki, żeby smaki się połączyły.

paleo sałatka   sałatka z buraków   

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!