25 min.
2
Składniki
  • 4 garście jarmużu
  • 2 spore garście fasolki szparagowej
  • 2 garście pomidorków cherry
  • po 2 łyżeczki pestek słonecznika i dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki świeżego oregano
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz

sałatka z jarmużem, fasolką szparagową i pomidorkami cherry

Postanowiłam zrobić tę sałatkę, żeby oswoić Was z jarmużem. Dla większości to zielony liść bez smaku i tyle. A przecież to skarbnica witamin. A oto kilka cudownych właściwości jarmużu:

  • to silny antyoksydant, jest bogaty w witaminę C i A, które działają jak plaster na uszkodzone komórki naszego ciała i min. pomagają rekonwalescentom powrócić szybciej do zdrowia, a sportowcom zregenerować się po ciężkim treningu,
  • wspomaga detoks organizmu i nie tylko zapobiega uszczodzeniom, ale też usuwa pestycydy i metale ciężkie,
  • dzięki zawartości witaminy K i E wspomaga zdrowie serca,
  • jarmuż to cenne źródło kwasu foliowego niezbędnego kobietom przygotowującym się do ciąży i w pierwszym trymestrze z racji zapobiegania wadom cewy nerwowej,
  • należy do rodziny warzyw krzyżowych, które słyną ze swoich antyrakowych właściwości,
  • dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny jarmuż może zapobiegać chorobom oczu tj. katarakta czy jaskra.

 

Jeśli nie przepadacie za jarmużem, plecam podsmażyć go krótko na patelni z czosnkiem i solą, tak samo jak szpinak, albo schować go w naleśnikach np. takich na mące z amarantusa. 

Jedzcie jarmuż na zdrowie! Jest coraz popularniejszy i kupicie go już prawie w każdym warzywniaku. A jeśli nie, to upomnijcie się o to warzywo, a sprzedawca chętnie je Wam zamówi. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie:

 

Przygotowanie: 

  • Najpierw ugotuj fasolkę.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Umyj fasolkę, odetnij końcówki i wrzuć do wrzątku. Posól i gotuj około 18-20 minut. Fasolka ma być al dente. Odcedź na sitku.
  • Z liści jarmużu wykrój grube części, ułóż liście na sitku i przelej wrzątkiem, żeby zmiękły.
  • Pomidorki cherry umyj i przekrój na pół.
  • Na płaskim talerzu ułóż odsączony z wody jarmuż, jeszcze ciepłą fasolkę al dente i pokrojone pomidorki cherry.
  • Oliwę i sok z cytryny wymieszaj razem, posól i popieprz do smaku. Polej sosem sałatkę i na końcu posyp pestkami słonecznika i dyni oraz świeżym oregano. 

sałatka z jarmużem, fasolką szparagową i pomidorkami cherrysałatka z jarmużem, fasolką szparagową i pomidorkami cherrysałatka z jarmużem, fasolką szparagową i pomidorkami cherry 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!