10 min.
2
smażenie
Składniki
- 4 garście jarmużu
- 4 jaja
- pół pęczka szczypiorku
- 8 rzodkiewek
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
- 4 plastry rolady boczkowej
- pół jabłka.
- pieprz i sól do smaku
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w garnku i wrzuć na wrzątek jarmuż. Gotuj na małym ogniu ok 2 min (tylko, żeby jarmuż delikatnie zmiękł).
- Odcedź jarmuż i przelej zimną wodą. Dokładnie osusz na sitku.
- Wysuszony jarmuż przełóż do miski na sałatkę.
- Pokrój dymkę i rzodkiewkę w plasterki. Jabłko w słupki.
- Wyłóż warzywa i owoce na jarmuż. Polej oliwą i dopraw pieprzem. ew solą.
- Na całość połóż poszarpaną rękami wędlinę. Odstaw.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż jajecznicę.
- Na sałatkę ułóż jeszcze ciepłą jajecznicę. Podawaj do razu.